Trnovo

Trnovo, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Trnovo, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
+387 57 610 337
Email :
-
Ocjene:

Opis

Južno od Sarajeva, na magistralnom putu M18 Sarajevo-Foča-Trebinje koji povezuje Jadransko more sa kontinentalnim zaleđem nalazi se opština Trnovo.


Samo Trnovo nalazi se u dolinskom, ravničarskom dijelu duž rijeke Željeznice omeđeno planinama i to Bjelašnicom sa zapada, Treskavicom sa juga i sa sjeveroistoka Jahorinom po kojima je ova opština uglavnom prepoznatljiva. Rijeka Željeznica sa svojom ljepotom naročito na lokalitetu Kazani posebna je atrakcija za turiste, izletnike, ribolovce i planinare. Sa 2088 metara nadmorske visine, Treskavica je najviša sarajevska planina i samo 300 metara niža od javećeg vrha u BiH. Zahvaljulući ovoj planini i obilnim prirodnim potencijalima koje nudi samo mjesto, Trnovo je oduvijek imalo šta za ponuditi kako svojim planinarima tako i turistima željnim avanture.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

 Kulturno-historijski spomenici koje vrijedi posjetiti svakako su:


-Hram sv.velikomučenika Georgija podignut 1882. godine
-Džamija u Trnovu sagrađena 1565. godine
-Stećci

 

Događaji

Neke od značajnijih manifestacija u opštini Trnovo su:


- Svetosavska priredba, januar
- Vaskršnja priredba, april-maj
- Petrovaradinski dani kulture, juli
- Saborsko veče – Pjesmo moja mili razgovore, septembar
- Manifestacija posvećena sv.Petki, oktobar

 

Atrakcije

Opština Trnovo ima značajne potencijale za razvoj kako planinskog tako i seoskog turizma. Planina Jahorina i Treskavica, rijeka Željeznica, raznovrsna flora i fauna, umjerena klima predstavljaju turističke potencijale vrijedne pažnje.

 

Gastro

Kada je gastronomija u pitanju, ovdje nećete naći luksuzne restorane i crveni tepih ali ćete uživati u pravoj domaćoj kuhinji u okviru seoskih domaćinstava. Također, planinari spremaju tradicionalna jela kao što su sač i pasulj. Bićete i više nego zadovoljni lokalnom kuhinjom i sigurno nećete otići iz Trnova a da ne uveselite svoje nepce brojnim domaćim specijalitetima vrijednih domaćica.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu