Teslić

Teslić, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Teslić, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Email :
-
Ocjene:

Opis

Opština Teslić kao i istoimeni grad nezaobilazni su dio turističke ponude Bosne i Hercegovine. Obiluje mnogim prirodnim ljepotama koje su u mnogome još uvijek nedovoljno iskorištene što predstavlja razlog više za posjetu ovom nebrušenom dijamantu. Veoma dobra infrastruktura i putna povezanost sa ostalim gradovima čini ovu opštinu pristupačnom i otvorenom za sve putnike namjernike. Sam grad Teslić nalazi se pored magistralnog puta Banja Luka-Doboj, na sjeveru Republike Srpske, BiH.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Za jedan od najvećih potencijala ove opštine svakako se može reći da su to prirodne ljepote kao što su Vučja planina, planina Borja, Očauš te mnoga druga mjesta netaknute prirode u kojoj se smjenjuju prostrane šume i livade ispresjecane kristalno čistim planinskim vodotocima.

Još neka od mjesta koja ne bi smjeli propustiti prilikom dolaska u Teslić su:

- Manastir Liplje, srednjovjekovni manastir koji datira iz 13.stoljeća. Njegov postanak vezuje se za imena Svetog Save i Stefana Nemanje dok se u njegovoj arhitekturi otkriva Raška škola. Nalazi se u prirodnom okruženju koje nijednog posjetioca ne ostavlja ravnodušnim.

- Vučja planina, predstavlja jedan od najviših vrhova planine Teslić (1384 metra nadmorske visine). Ono što ovu planinu izdvaja je prostrani plato na vrhu koji je prekriven travom mekšom od tepiha sa kojeg se pružaju fantastični pejzaži te mnogobrojni izvori čiste, prirodne izvorske vode. Na platou ove planine održava se najpoznatija teslička manifestacija „ovnovijada“ koja okupi oko 10.000 posjetilaca.

- Sportsko-rekreacioni centar Hajdučke vode, nalazi se na planini Borja, na nadmorskoj visini od 810 metara. Centar raspolaže sa igralištem za veliki i mali fudbal, košarku, rukomet, kongresnom dvoranom, trim kabinetom, salom za vježbanje i mnogobrojnim stazama za šetanje i vožnju biciklom.

- Spomen hram „Presvete Trojice“, po svojim dimenzijama i arhitekturnim rješenjima je monumentalno zdanje. Na hramu se nalazi 11 pozlaćenih krstova a kupola je manja samo od one na hramu Sv. Save u Beogradu.

- Crkva Brvnara, posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Nalazi se u naselju Vrućica i rekonstruirana je na mjestu nekadašnje bogomolje iz 1642.godine

- Svetište Kondžilo, nalazi se u Komušini, udaljeno je od Teslića 20 kilometara u pravcu Blatnice. Svake godine na blagdan Velike Gospe preko 20.000 posjetilaca iz cijeloga svijeta dolaze na ovo mjesto.

- Stećci Vojvode Momčila, sastoje se od tri velike nekropole koje po narodnom predanju pripadaju vojvodi Momčilu, njegovoj supruzi i njihovom djetetu. Predstavljaju izuzetno očuvane nekropole kakve se ne mogu sresti u našem okruženju.

 

Događaji

Od manifestacija koje vam mogu privući pažnju su svakako Teslićko kulturno-zabavno ljeto, Sajam rukotvorina, Muzički festival „naša stvar“, Ovnovijada, Cicvarijada, Fišijada, jednostavno svako može naći nešto za sebe.

 

Atrakcije

Ukoliko ste istraživačkog duha možete se zanimati speleologijom u pećini Rastušnica koja se nalazi u blizini pećine Rastuša te u pećini Očauš. Za one više sportskog duha moguće je bavljenje sportskim lovom i ribolovom dok za one prave avanturiste rezerviran je paraglajding na planini Očauš.

 

Gastro

Izvrsna gastronomska ponuda sa mnoštvom restorana je još jedan od razloga zašto posjetiti Teslić. Ukoliko dođete u ovaj grad ne zaboravite poručiti cicvaru i pečenu pastrmku kojom se ponose ugostitelji. Obzirom da planinski dijelovi Teslića imaju dugu tradiciju bavljenja stočarstvom ne biste trebali otići a da ne probate razne proizvode spravljene od mlijeka.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu