Srebrenica

Srebrenica, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Srebrenica, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Srebrenica je gradić i opština u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Istočni i cijeli južni dio opštine leži u zavoju rijeke Drine i predstavlja sastavni diošireg, veoma živopisnog geografskog mozaika Podrinja. Područje opštine Srebrenica je sa susjednim opštinama Bratunac i Milići povezana sa nekoliko regionalnih puteva. S druge strane opština je povezana graničnim prijelazom sa susjednom državom Srbijom u mjestu Skelani odnosno Bajina Bašta što omogućava  nesmetan priliv turista iz Srbije.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Opština Srebrenica ima izuzetno zanimljivu historiju od antičkog doba, odnosno vremena naseljavanja rimljana, preko srednjevjekovnog perioda izgradnje starih gradova, utvrda, nekropola stećaka, kopanja rude srebra i zlata, kovnice novca itd.

Prirodne vrijednosti pored kulturnohistorijskog naslijeđa su takođe izuzetne. Odlikuju se bogatsvom biljnog i životinjskog svijeta, bogatsvom pejzaža, hidrografskim vrijednostima, čistom prirodom, te nekim reliktnim vrstama bilja.
Na području opštine Srebrenica brojne su tradicionalne vrijednosti iz oblasti arhitekture, pojedinih zanata, žetve pšenice i sl. na osnovu kojih su formirane tradicionalne manifestacije.
Kulturno-historijski spomenici ovog grada su: Municipum u Skelanima, ostaci rimskog grada iz antičkog perioda, Srednjevjekovni gradovi (Srebrenik, Bedem grad, Đurđevac, Klotjevac, Kličevac , Šubin i dr), nekropole stećaka na više od 40 lokaliteta, katolička spomen kapela izgrađena na temeljima crkve Svete Marije koja datira iz XIV vijeka.

 

Događaji

Od kulturno-zabavnih manifestacija koje se dešavaju u Srebrenici svake godine su:

- Kulturno-sportska i privredna manifestacija Dani Srebrenice,

- Pančićeva regata na jezeru Perućac,

- Osaćanski dani,

- Filmski fesival Srebrena traka,

- Osmačka sijela,

- Međunarodna sedmica sjećanja,

- Muzički festival Silvertown Shine.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu