Srbac

Srbac, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Srbac, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Srbac je naselje i središte istoimene opštine na ušću Vrbasa u Savu u sjevernoj Bosni i Hercegovini. Sa sjevera, rijekom Savom, graniči se sa Republikom Hrvatskom u dužini od 42 kilometra. Sa zapada graniči sa opštinom Gradiška, sa jugozapada opštinom Laktaši, sa juga opštinom Prnjavor i sa istoka sa opštinom Derventa. Ova opština ima relativno donro razvijen saobraćaj i veze. Kroz Srbac prolazi sjeverno-bosanska magistrala Nova Topola- Derventa, koja je i najznačajniji putni pravac na području opštine.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Od kulturno-istorijskih vrijednosti na području opštine Srbac ističu se prvenstveno sakralni objekti: Manastir Osovica, veliki broj pravoslavnih hramova ali i sakralni objekti drugih religija. Postoji također i veliki broj arheoloških nalazišta od kojih je najznačajnije Donja Dolina sa praistorijskim , antičkim i srednjovjekovnim lokalitetima. Iz perioda srednjeg vijeka sačuvano je nekoliko stećaka na lokalitetima Brusnika, Župskog Razboja i Lepenice.

Područje planine Motajice raspolaže velikim šumskim bogatstvom. Ovo područje raspolaže velikim šumskim bogatstvom i idealno je za razvoj lovnog turizma jer predstavlja stanište mnogobrojnih vrsta visoke i niske divljači, u prvom redu divlje svinje, srndaća i lisice. Najviši vrh Motajnice je Gradina (652m) koji ujedno predstavlja i jedno od omiljenih izletišta lokalnog stanovništva.

 

Događaji

Na području opštine u toku godine održava se veliki broj manifestacija a najznačajnije su: Likovno-ekološka kolonija Bardača, Gastro fest Srbac-Bardača, Hajdučki susreti, Srbačka regata, Motorijada, Jesenji ulični sajam meda, pčelarskih proizvoda, narodnih rukotvorina, umjetnina i zanatskih proizvoda, Dani kulture, Miholjdanski vašar...

 

Atrakcije

Područje opštine Srbac obiluje prirodnim ljepotama i bogatstvima. Ispresijecana tokovima Save i Vrbasa, kao i mnogobrojnim potocima i riječicama sa obiljem šuma i zelenila, ekološki očuvanom sredinom i zdravom hranom, srbačka opština predstavlja pravu oazu za umjetnike, lovce, ribolovce i sve ljubitelje prirode i zdravog života. Bogata hidrografska mreža koju čine Vrbas, Sava, Stublaja, Matura, Povelič, Osovica i brojni drugi kanali, pruža izvanredne uslove za sportski ribolov, splavarenje, odmor, rekreaciju i sportove na vodi. 

 

Gastro

Područje Bardače ima dugu tradiciju uzgoja ribe pa je i gastro specijalitet karakterističan za ovo područje čuveni bardački Pijani šaran koji se priprema na tradicionalni način  po recepturi staroj koliko i ribolovačka tradicija na ovom prostoru. Pored ovog specijaliteta, koji se priprema u vinu i domaćem kajmaku, Bardača je poznata i po drugim jelima od ribe, prvenstveno ribljoj čorbi, šaranu na šišu, smuđu u kajmaku, pohovanom somu.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu