Sokolac

Sokolac, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Sokolac, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
www.opstinasokolac.net; www.opstinasokolac.biz; www.sokolacturizam.net
Tel :
+387 (0) 57 448 056; +387 (0) 57 448 712; +387 (0) 57 448 713
Email :
opstinasokolac@gmail.com
Ocjene:

Opis

Sokolac je naselje i središte istoimene opštine u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Opština se prostire na Glasinačkoj visoravni u podnožju planine Romanije. Njen položaj, kada su u pitanju turistički pravci, je veoma povoljan. Nalazi se na raskrsnici koja u jednom pravcu vodi prema Sarajevu i prema Jahorini, Beogradu i sjevernim dijelovima Balkana ali i prema Hercegovini, odnosno Jadranu.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Visoravan Glasinac je regija sa izuzetnim mogućnostima za ponudu odmora na selu i bavljenje seoskim turizmom uz tradicionalno dobru, ekološki zdravu hranu. Očuvana priroda, nadmorska visina od 900 do 1100 metara, vazdušna banja sa čistim planinskim vazduhom isprepletenim sa mirisom sijena, cvjetova, borova, pašnjaka, žuboromm bistrih rijeka, bogatih pećina, prostranih lovišta i brojnih ribnjaka čini predjele Sokoca idealnim mjestom za odmor kako domaćih tako i stranih turista. Prirodnu znamenitost predstavljaju najveća registrovana stabla na području opštine Sokolac. Pojas livada i pašnjaka staništa su brojnih ljekovitih biljaka. S obzirom da je u pitanju krečnjačka podloga, biljke su bogate kalcijumom koji poboljšava čvrstoću kostiju.

Sokolački proizvođači meda i drugih pčelinjih proizvoda su nosioci velikog broja priznanja na mnogim sajmovima. Uz tradicionalno gostoprimstvo se njeguju narodne igre i izvorni običaji uz gusle i ojkače te čuvaju narodne nošnje.

Zahvaljujući povoljnoj klimi, šumskim predjelima i vodotocima Bioštice i Kaljine, bogatoj flori i fauni, područje opštine Sokolac je izuzetno povoljno za razvoj lovnog, ribolovnog, zdravstvenog i rekreativnog turizma. Gosti koje se odluče da posjete Sokolac mogu izabrati da uživaju u prirodi ili da budu aktivni tražeći etno, sportske, kulturne, historijsko-vjerske, gastronomske i avanturističke sadržaje. Mogu se baviti i planinarenjem branjem šumskih plodova i ljekovitog bilja, lovom, ribolovom i drugim raznim sportskim aktivnostima ali i da se liječe od astme, nesanice, stresa.

 

Događaji

Neke od značajnijih manifestacija ovog kraja su Vaskršnje svečanosti koje se održavaju u periodu od aprila do maja, Vidovdanski pjesnički susreti, Kosidba određena za juli mjesec, Dan opštine Sokolac – Ilindan, Gospodske večeri kulture koje se održavaju u drugoj polovini augusta, Nedjelja djeteta i Dani Dječije radosti – prva polovina oktobra, odnosno zadnja sedmica decembra, Godišnji koncert kulturno-umjetničkog društva Romanijska luča kao i moto-susreti na Romaniji.

 

Atrakcije

Opština Sokolac ima najbolje uslove za razvoj lovnog turizma. U sastavu Šumskog gazdinstva Romanija posluje radna jedinica Lovstvo koja upravlja sa dva lovišta, posebnim lovištem Romanija i lovište Glasinac. Oba pripadaju planinskom tipu lovišta a zastupljene su brojne vrste divljači: medvjed, vuk, zec, lisica, srneća divljač.

Rijeke Kaljina i Bioštica bogate su potočnom i kalifornijskom pastrmkom, lipljanom i mladicom a udruženje sportskih ribolovaca Bioštica zaduženo je za njegovanje i očuvanje ribljeg fonda.
Prije nego što se pridruži nešto snažnijoj rijeci Bioštici, voda Kaljine napravila je pravo malo čudo – Buk. U rascjepu stijena, snaga vodopada dubila je i proširivala prirodni bazen, stvorivši tako neobično kupalište. Ovdje se prostire travnata zelen od vjetrova zaklonjena šumovitim i stjenovitim liticama. Idealno je mjesto za izletnike, sport i rekreaciju.

Na području opštine Sokolac preovladava crnogorična šuma koja zauzima veliko prostranstvo. Zeleni dekor četinarskih šuma djeluje smirujuće a miris smole osvježava organizam. Čist vazduh bez alergena ima smirujuće dejstvo i povoljno utiče na oporavak od teških bolesti što stvara dobru pretpostavku za razvoj zdravstvenog turizma a postoje izvanredni uslovi za boravak sportista i njihove kondicione pripreme.

 

Gastro

Ugostiteljske usluge su značajan dio ukupne turističke ponude pri čemu smještajni kapaciteti, tradicionalno gostoprimstvo i bogata i raznovrsna ponuda specijaliteta domaće kuhinje imaju značajno mjesto u nastojanjima da područje ove opštine bude značajna turistička destinacija.

- Sa prefiksom „romanijski“
- Jagnjeće pečenje – u mlijeku
- Sir, kajmak (kajmak-skorup), kiselo mlijeko
- Jela ispod sača
- Keške
- Pura-kačamak

Video

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu