Rudo

Rudo, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Rudo, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Opština Rudo smještena je na istoku Bosne i Hercegovine i svojim većim dijelom graniči sa Srbijom i Crnom Gorom. Sam grad Rudo nalazi se u brdsko-planinskom kraju donjeg toka rijeke Lim, dvadesetak kilometara prije njenog ušća u Drinu, na prosječnoj nadmorskoj visini od oko 400 metara.
Rudo ima bogato Kulturno-historijsko naslijeđe, koje se ogleda u kulturno-historijskm spomenicima i objektima od njenog značaja. U Rudom se mogu naći nekropole stećaka, spomen obilježja koja se vezuju za Mehmed-pašu Sokolovića, koji je rođen u Sokolovićima, u neposrednoj blizini Rudog, zatim manastiri, crkve, džamije i historijska obilježja iz I i II svjetskog rata.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Sela su ekološke oaze u ovoj opštini. Turistima mogu da ponude zdravu hranu pripremljenu po tradicionalnoj recepturi, čist vazduh, pješačenje, planinarenje, gostoprimstvo i srdačnost. Osebno se izdvajaju sela Cvrkote, Đurovići i Ravanci.

 

Događaji

Neke od manifestacija koje se održavaju u ovom kraju su: Vidakovićevi dani kulture, Svetosavske svečanost, Petrovdanske svečanosti – Dan opštine, Limski biatlon, međunarodna manifestacija Rudo i Priboj, Međunarodna smotra folklora, Gulašijada u Stračinci.

 

Atrakcije

- Ribolov i lov
- Planina Varda
- Stećci koji nisu istraženi
- Rijeka Krupica

 

Gastro

Nakon što ogladnite upijajući svu ovu umjetnost, historiji i prirodu vrijeme je da se okrijepite tradicionalnim domaćim jelima ovoga kraja. Poslije domaće pršute, rakije, kajmaka, brojnih jela ispod sača, janječeg pečenja, riblje čorbe, cicvare, kajmakom sa sitao (tečni pekmez) slatkom od šljiva i pite od orašnica više vam ništa neće trebati da zaokružite dan i svedete utiske. Pune oči prirode i historije i pun stomak domaće hrane biće dovoljan razlog da u Rudo dođete ponovo.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu