Rogatica

Rogatica, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Rogatica, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
www.opstinarogatica.com
Tel :
+387 058 415 406
Email :
rogatica@teol.net
Ocjene:

Opis

Rogatica je grad i istoimena opština u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, udaljena 60 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva. Rogatica je smještena u prostranoj kotlini duž obala bistre, planinske rijeke Rakitnice. Oko nje su brda Lunj sa zapada, Goletica sa sjevera, Tmor i Zasada na istoku a nešto dalje na istoku prema Drini izdiže se planina Sjemeć (1497m) i na sjeveru Devetak (1417m).

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Opština Rogatica veoma je bogata prirodnim i kulturno-historijskim naslijeđem od kojih su najznačajniji: Vodopad na rijeci Rakitnici, pećine, rijeke, jezera, izvori...
Od kulturno-historijskih spomenika najpoznatiji su: srednjovijekovni gradovi Borač i Vratar, veliki broj nekropola stećaka, spomenik kralju Petru I, spomen-kosturnica iz I Svjetskog rata, mosta na rijeci Žepi, crkva iz XIII vijeka.
Područje Rogatice izuzetne je prirodne ljepote, čistih planinskih rijeka bogatih ribom, planinskim i brdskim predjelima ispresijecanim crnogoričnom i bjelogoričnom šumom sa izuzetnim fondom visoke i niske divljači, te jedan od bogatijih prostora kulturno-istorijskim nasljeđem, čine Rogaticu izuzetnom destinacijom.

 

Događaji

Od manifestacija u Rogatici su zastupljeni Preobraženjski dani u avgustu, sajam poljoprivrede u oktobru, crkveni sabori na Borikama, Crkvinama, Zakomu i Stjenicama

 

Atrakcije

Rijeke Rakitnica, Prača, Žepa i Bereg su bogate pastrmkom i mladicom dok Drina nudi i mogućnost sportova na vodi kao što su rafting, splavarenje, spuštanje kajakom. Lovišta Sjemeć, Mednik i Borike pružaju izvanredne mogućnosti lova i upoznavanje sa bogatom florom i faunom ovog kraja. Svoje stanište ovdje su našli: medvjed, vuk, lisica, srna. Nude se još mogućnosti berbe gljiva i ljeko-bilja, speleologije i planinarenja.

 

Gastro

Iz gastro ponude rogatičkog kraja preporučujemo uštipke sa boričkim kajmakom.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu