Oštra Luka

Oštra Luka, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Oštra Luka, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Email :
-
Ocjene:

Opis

Teritorija Opštine Oštra Luka smještena je u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. Preovladava brdsko-planinski reljef sa prisutnim dolinama uz riječne tokove. Pod šumom se nalazi gotovo polovina teritorije što govori o ekološki čistoj i zdravoj životnoj sredini.
Središte Opštine nalazi se na putnom pravcu M15 Prijedor-Sanski Most.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Od kulturno – istorijskog naslijeđa mogli bismo izdvojiti potencijalna arheološka nalazišta i pojedine pravoslavne crkve koje datiraju iz XIX vijeka.

 

Događaji

Manifestacija Dani rijeke Sane – Eko štafeta koju zajedno organizuje sedam opština koji se nalaze u slivu rijeke Sane ima zadatak da promoviše i zaštiti rijeku od izvora do ušća ali i promociju samih opština.

Neke od manifestacija koje bi mogli posjetiti ukoliko se u tom periodu nađete u Oštroj Luci svakako su:

- Grmečka korida, tradicionalna manifestacija koja se održava prvom polovinom augusta svake godine,

- Književni susreti Šušnjar

- 1.august svake godine Poljoprivredna izložba, sa naglaskom na proizvodnju kupine i meda, održava se krajem jula svake godine,

- Izložba ovaca, septembar

- Dani rijeke Sane

- Eko Štafeta, održava se u prvoj polovini juna

 

Gastro

Oštra Luka je prepoznatljiva po uzgoju kupina pa tako kao proizvod gastro kulture ovdje ćete u prijatnoj atmosferi i ugodnom društvu moći zaliti grlo uz dobru čašiću kupinova vina. Sve su ovo razlozi koji bi trebali biti dovoljni da vaša slijedeća destinacija za pravi odmor bude upravo Oštra Luka. Priroda, šuma, rijeka Sana, dragi ljudi i čašica kupinova vina, šta više tražiti.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu