Nevesinje

Nevesinje, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Nevesinje, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Nevesinje je grad i sjedište istoimene opštine na jugoistoku Bosne i Hercegovine. Opština je poznata kao „vazdušna banja“, sa prosječnom nadmorskom visinom od 860 m. Tu se susreću i miješaju kontinentalna i mediteranska klima stvarajući ljeti ugodnu atmosferu, a zimi jedinstven doživljaj snježne idile.
Područje opštine je izrazito ruralno. Glavne privredne grane su ratarstvo i stočarstvo, gdje se još na sasvim prirodan i tradicionalan način proizvodi zdrava organska hrana.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Turistička ponuda opštine Nevesinje se najviše zasniva na prirodnim i kulturno-historijskim vrijednostima. Od prirodnih prostornih cjelina tu su planine Velež, Crvanj, Bjelasnica, visoravan Morine, Nevesinjsko polje te jezero Alagovac i rijeka Zalomka. Od kulturno-historijskih spomenika: Srednjovijekovni grad Vjenčac, Sahat-kula, Saborni Hram Vaznesenja Gosponjeg, nekropole stećaka, Kalufi i Svatovsko groblje, most Ovčiji brod, crkva Presvete Trojice.

Podzemna i površinska hidrografija podarila nam je ponornicu Zalomku kao takvu jedinstvenu u Evropi, planinska jezera na Veležu i Morinama i još neotkriveni kraški svijet pećina Šnjetice i Novakuše. Oni su, uz gornji tok Neretve i vještačko jezero iz srca prirode „Alagovac“ dio turističke ponude za aktivan odmor.

Nevesinje pruža izvanredne mogućnosti za razvoj lovnog turizma. Na lovnom području opštine Nevesinje love se: lisica, zec, kuna, srna, jazavac, divlja svinja, vuk, medvjed, zatim ptice: fazan, orao, sova, jastreb, jarebica kamenjarka i druge ptice. Brzi planinski potoci, rijeke i jezera bogati su raznovrsnom i kvalitetnom ribom: pastrmka, mladica, šaran, som, mrena, što čini pravi raj za ribolovce.


Do Nevesinja vode krivudavi putevi kroz šume kroz koje se u podnožju nazire Nevesinje. Zbog visine na kojoj se nalazi, i relativne izolacije, Nevesinje je zadržalo mnoge drevne običaje, kao što je proizvodnja organske hrane na domaći način. Zato, ukoliko namjeravate doći u Nevesinje sigurno ćete imati šta da vidite i osjetite. Koristite sva čula kako bi doživljaj bio potpun.

 

Događaji

Mnoge su manifestacije u ovoj opštini a neke od njih su:

- Sportsko-kulturna i turistička manifestacija Nevesinjska olimpijada
- Dani nevesinjskog ustanka – Nevesinjska puška
- Šantićeve večeri poezije
- Vaskršnji festival srpske izvorne i narodne pjesme Kol'ko snage humska zemlja ima.

 

Atrakcije

Dodatne ali i ne manje atraktivne lokacije su: Veleške grede i jezero na planini Velež, rijeka ponornica Zalomka, pećina Novakuša, Najveća nekropola stećaka u bivšoj Jugoslaviji „Kalufi“, most Ovčiji brod.

 

Gastro

Neke od specifičnih jela ovog kraja su: cicvara, sir i kajmak iz mijeha, podrobac, čorba od štavlja (divljeg zelja), sušena bravljetina, nevesinjski krompir, nevesinjski med, rakija šljivovica.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu