Kalinovik

Kalinovik, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Kalinovik, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Opština Kalinovik nalazi se u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na regionalnom putu Sarajevo-Foča. Zahvata dijelove planinskih masiva Treskavice, Visočice, Prenja, Lelije i Zelengore sa gornjim tokom rijeke Neretve i njenim pritokama te visoravan Zagorje sa brojnim uvalama, vrtačama, ponorima, dolinama i pećinama. Veliki kuriozitet je planina Treskavica sa čuvenih 365 izvora.

Ukoliko vas put navede u ove krajeve, obavezno svratite u Kalinovik jer vas ono što vidite i doživite ovdje sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Opština Kalinovik svojim prirodnim bogatstvom nikoga neće ostaviti ravnodušnim a sa prosječnom nadmorskom visinom od 1100m ova opština se svrstava u planinske regione.
Na području opštine možete da uživate na izvoru rijeke Neretve, da odmarate tijelo i dušu na nekom od 12 jezera ili ukoliko ste avanturističkog duha da idete u obilazak prašume Perućice. Na teritoriji opštine nalazi se i preko 150 pećina te veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta.

Kalinovik je bogat kulturno-istorijskim naslijeđem. Najveći broj stećaka u cijeloj Hercegovini nalazi se upravo na ovoj teritoriji. Od velikog broja stećaka izdvaja se Nekropola stećaka Čengića bara i Gvozno, koje su proglašene nacionalnim spomenikom BiH i kandidovane su za upis na listu svjetske baštine UNESCO.

 

Događaji

Od manifestacija u ovoj opštini posebno se mogu izdvojiti sljedeće:

- Petrovdanski sabor folklora,

- Petrovdanski koncerti,

- Petrovdanske sportske igre,

- Dani ljekobilja i šumskih plodova,

- Dani koševine Ozon,

- Kalinovački poetski vijenac.

 

Atrakcije

Mnoštvo je pećina, a većina nije istražena. Glavičine i Kuk na lokalitetu Borija su najpoznatije. Veoma zanimljiv kraški fenomen u klisuri Bistrice je i kratka tunelska pećina – prerast na početku Sijerčanske klisure. Prerast Samar na rijeci Bistrici značajan je geomorfološki fenomen
Velika površina naše opštine se nalazi pod šumskim pokrivačem. Takođe, primijećeno je postojanje endemične vrste Pančićeve omorike, kao i veliki broj ostalih zimzelenih i listopadnih četinarskih vrsta, kao što je Ariš. Područje naše opštine je pravi raj za lovce i ribolovce. Od faune dominira: vuk, medvjed, lisica, divokoza, zec, srna, orao krstaš, kuna zlatica, divlja mačka, zmija poskok, itd. dok je u Neretvi pored velikog broja riba prisutna je neretvanska mekousna pastrmka i potočna pastrmka kao endemična vrsta ribe.
Čovječija ribica u pećinama i podzemnim kraškim kanalima, stablo lipe u selu Jelašca staro preko 500 godina.

 

Gastro

Kada se nahrane oči prelijepih prizora sa planina, rijeka i pašnjaka red je da se nahrani i tijelo. Gastronomska ponuda ovoga kraja izuzetno je bogata i sastoji se iz autohtonih specijaliteta kao što su: planinska janjetina sa ražnja, krompir ispod sača, uštipci sa domaćim kajmakom, pita, gulaš od divljači, cicvara sa cijelim sirom, sir torotan iz mjeha, proizvodi od šumskog voća i ljekovitih trava kao što su džem, sok, likeri. 

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu