Jablanica

Jablanica, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Jablanica, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Jablanica je grad i središte istoimene općine na jugu Bosne i Hercegovine. Sam grad leži na smaragdno-zelenoj rijeci Neretvi i između planina Prenja i Čvrsnice, koje svojom prelijepom dolinom otvaraju litičasti kanjon dug više od 30 kilometara.

Općina Jablanica nalazi se na raskrsnici magistralnih puteva Sarajevo-Mostar i Mostar Banjaluka, te regionalnih puteva Jablanica-Posušje i Jablanica-Ostrožac Fojnica. Kroz Jablanicu prolazi i željeznička pruga Sarajevo-Ploče.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Općina Jablanica obiluje značajnim prirodnim resursima: jablaničko i grabovičko jezero, planine Prenj i Čvrsnica, rijeke Neretva, Doljanka, Šanica, Draganka i Bijeljanka. Rješenjem Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture SR BiH kao prirodne rijetkosti na području Općine Jablanica proglašeni su: klisura Prenja (1957.), Hajdučka Vrata kao spomenik prirode (1966.). Na području Risovca 1995. godine formiran je park prirode Blidinje. Očuvanjem prirodne baštine i korištenjem ovih lokaliteta stvaraju se resursi za razvoj selektivnih oblika turizma.

Jablanica je bogata kulturno-historijskim spomenicim:


-historijsko područje-nekropola sa 150 stećaka, lokalitet Dugo polje, općina Jablanica - na listi svjetske baštine UNESCO-a
-historijsko područje-nekropola lokalitet Ponor i Risovac, općina Jablanica
-historijsko područje – memorijalni kompleks Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici
-Grobljanska cjelina – Prahistorijski tumulusi, nekropole sa stećcima i nišanima u selu Sovići, općina Jablanica. Sve su ovo Nacionalni spomenici kulture u BiH.

 

Događaji

Najznačajnije manifestacije ovog kraja Hercegovine je Sajam zdrave hrane, ljekobilja, pčelarstv i održava se u proljeće i ljeto svake godine te Jablaničko ljeto - sportsko-turistička i kulturna manifestacija u vrijeme ljetnjih mjeseci sa mnoštvom sadržaja: dječiji festival, festival pjevača amatera, koncerti KUD-ova, slikarske izložbe, “Veslački maraton-trka drvenih čamaca na Jablaničkom jezeru, škole plivanja, kanua, odbojka na plaži itd…

 

 

Atrakcije

Svi oni sretnici, kako domaći tako i inostrani posjetioci, koji su imali priliku pohoditi naše prelijepe planine Prenj i Čvrsnicu, bez izuzetaka, naprosto su ostajali zatečeni viđenim i onim što one nude. Kaže se da se Prenj ne osvaja, Prenju se hodočasti. Prenj je najljepša, najatraktivnija ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini.
Planinarenje i alpinizam u općini Jablanica imaju višestoljetnu tradiciju. Planine Prenj i Čvrsnica poznate su destinacije planinara i alpinista kako iz BiH tako i iz bližeg i daljeg okruženja. Jablanica ima planinarske objekte, organizirane, obučene, iskusne i voljne vodiće i instruktore za sve potrebne usluge potencijalnim turistima.

 

Gastro

“Jablanička jagnjetina”, Jablanička čorba

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu