Istočni Stari Grad

Istočni Stari Grad, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Istočni Stari Grad, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
+387 65 432 024
Email :
-

Opis

Istočni Stari Grad je opština u Bosni i Hercegovini, jugoistočno od grada Sarajeva na 900-1300 metara nadmorske visine i obuhvaća ruralna područja. Opština pripada gradu Istočno Sarajevo. Konfiguracija zemljišta je pretežno brdovito-planinskog karaktera i pripada Sarajevsko-romanijskoj regiji. Opština obiluje šumskim bogatstvima, a pogodna je i za razvoj stočarstva i proizvodnju određene vrste poljoprivrednih proizvoda kao što su krompir, raž, zob i pšenica.
Čiste četinarske šume su savršene za odmor i rekreaciju, duge šetnje i vožnju biciklom.

Pojasi livada i pašnjaka stanište su mnogih ljekovitih biljaka. Tu su i planinski potoci koji nemaju veliku dubinu vode ali se odlikuju dubokim kanjonima sa prelivima, slapovima i vodopadima sa velikim brojem vrela čiste izvorske planinske vode.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Na nadmorskoj visini od 1470 metara na mjestu gdje se sastaju Ozren i Romanija smjestilo se Crepoljsko, vazdušna banja naročito dobra za oboljele od štitne žlijezde, mnogi je upoređuju sa Zlatiborom. Dio olimpijskog Trebevića pripada našoj opštini. Šume Trebevića nazivaju pluća grada i sam po sebi predstavlja idealno mjesto za odmor i rekreaciju.

Brojna sela naše opštine čuvaju tradiciju i narodne običaje koji su ovdje vijekovima stvarani. Specifična pjesma, narodna nošnja, igra, a posebno kuhinja daju našim selima odlike jedinstvenosti. Nekropole stećaka srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika nalaze se u manjim grupama na području opštine

Beskrajna prirodna ljepota kao i tradicionalna gostoljubivost lokalnog stanovništva nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

Atrakcije

Ova regija pruža izvanredne mogućnosti za razvoj zimskog, seoskog i lovnog turizma. U prilog tome svjedoči geografski položaj, ugodna klima, blizina grada Sarajeva kao i  Nacionalnog parka Skakavca, na čijem području nalazi veličanstveni istoimeni vodopad, nadaleko poznat po svojoj snazi, visini, jedinstvenoj i neponovljivoj ljepoti.

 

Gastro

Gastro ponuda je jako bogata. Tu su domaća jela, jela ispod sača, uštipci sa domaćim kajmakom, pura, razljevak, šumske gljive, vrganji, lisičarke te mliječni proizvodi. 

Mapa