Glamoč

Glamoč, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Glamoč, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Glamoč je opština koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine i administrativno pripada Livanjskom kantonu. Nalazi se na magistralnom putnom pravcu M15 Split-Livno-Glamoč-Banja Luka te povezuje glamočki predio sa mnogo širim regionalnim prostorom i predstavlja najkraću vezu između panonske nizije i Jadrana.
Glamočki predio svojevrsna je vazdušna banja i oaza mira sudeći po prirodnim ljepotama kojima je bogata kao što su nepregledne livade i pašnjaci kao i visoke četinarske šume i planinski prostor koji se izdiže i do 2006 metara nadmorske visine iznad ovog gradića.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

U turističkoj ponudi Glamoča nalazi se jezero Hrast površine 25.000 m². Udaljen od grada samo 3 km pogodno je za rekreaciju, izlete, kupanje, sportski ribolov...
Biser među planinskim jezerima svakako je Šatorsko jezero smješteno na planini Šator 1480 metara nadmorske visine. Riječ je o bistrom i nezagađenom planinskom jezeru u kome se može naći alpski endem, repati vodozemac-Triton koji može opstati samo u potpuno čistoj vodi.
Velika nadmorska visina Glamoču nudi izvanrednu mogućnost za planinskog turizma. Na 2 km od grada nalazi se planina Rajan sa uređenim planinarskim stazama. Osim planine Rajan postoje uslovi za planinarstvo i na okolnim planinskim masivima Šatoru, Vitorozi, Staretini, Cincaru.
Glamoč obiluje bogatom kulturnom tradicijom. Mnoštvo gradina iz ilirskog, odnosno rimskog perioda, srednjovjekovni kulturni spomenici (stećci, ostaci tvrdjava, Bašića mašat) govore u prilog tome. Glamočko gluvo kolo(zaštićeno od strane UNESKA 1982. godine)kao jedino kolo koje se igra bez muzike, predstavlja ponos ovog kraja.

 

Događaji

Neke od značajnijih manifestacija ovog kraja koje su tradicionalnog karaktera su:


-Kulturno ljeto u Glamoču (kulturno-sportska manifestacija)
-Dani glamočkog krompira (privredno-kulturna manidestacija)

 

 

Atrakcije

- Staze za planinarenje ka planinama Šator, Cincar, Vitorog
- Jezero Hrast(2,5km od grada)
- Jezero Šator

 

Gastro

Glamočki kraj poznat je po krompiru, pa stoga jela sa ovom namirnicom nezaobilazna su ponuda svakom gostu . Specifične su tzv. glamoče pole.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu