Drvar

Drvar, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Drvar, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
+387 34 818 987, +387 34 819 001
Email :
-
Ocjene:

Opis

Opština Drvar, nalazi se na krajnjem zapadnom dijelu Federacije Bosne i Hercegovine u sastavu Kantona 10, u regionu poznatom pod nazivom Bosanska Krajina. Sa sjevera graniči sa opštinama Bihać i Bosanski Petrovac, sa jugozapada Bosanskim Grahovom, jugoistoka Glamočem, i istoka sa Istočnim Drvarom i Drinićem. Okružena je planinama Klekovača, Jadovnik i Osječenica. Sadašnja površina opštine je cca 589,3 km2. Saobraćajna povezanost opštine savremenim drumskim pravcima Bosanski Petrovac - Bosansko Grahovo i Glamoč - Martin Brod - Bihać. Prvi bliži centri udaljeni su cca 30 km , a veća središta Livno 110 km, Bihać 85 km, Banja Luka 135 km, i Knin 66 km (R. Hrvatska). Drvar grad je najveće naseljeno mjesto u opštini i nalazi se na 475 metara nadmorske visine. Na području opštine Drvar od prirodnih resursa na prvom mjestu je šumsko bogatstvo na kojem je i baziran razvoj Drvara kao centra šumarstva i drvne industrije. Preko 60% ukupne teritorije opštine obraslo je visokim četinarskim i lišćarskim šumama.
Područje Drvara bogato je izvorištima vode. Duž cijele opštine Drvar  pruža se tok rijeke Unac čije je izvorište u jugoistočnom dijelu područja planine Šator, a koja teče prema sjeverozapadu, gdje svoje ušće nalazi u rijeci Uni u mjestu Martin Brod.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Vrijednost ovog kraja ogleda se u prirodnim ljepotama, šumskim bogatstvima, izvorima i Prekajskim jezerom. Kulturno-historijsko naslijeđe Drvara ogleda se kroz događaje iz Drugog svejtskog rata – ustanak naroda BiH dignut je u ovom gradu. Tradiciju mjesta gaji Kulturno-umjetničko društvo Drvar i Fudbalski klub Borac koji su osnovani prije 90 godina i postoje i dan-danas.

 

Događaji

Neke od manifestaciaj koje se obilježavaju u Drvaru su:


- Dani drvarske drenjine, privredno-turistička manifestacija, oktobar
- Amateri svome gradu, Međunarodna smotra folklora, jun
- Sabor krajiške pjesme, august
- Rok festival Desant na Drvar, jul
- Međunarodni moto susret, jul
- Obilježavanje 25.maja – slom fašističkog desanta na Drvar
- Obilježavanje 27.jula – Dan ustanka naroda BiH u II Svjetskom ratu

 

Atrakcije

Postoji više planinarskih staza koje su obilježene a sama planina Klekovača nudi mogućnost i za mnoge druge adrenalinske sportove. Tu su i nezaobliazna Titova pećina te izvor rijeke Bastašice.

 

Gastro

Gastronomska ponuda je bogata i raznovrsna zasnovana na domaćim proizvodima. Specifičan je kajmak, cicvara, pura te proizvodi od drenjine.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu