Bratunac

Bratunac

Info

Lokacija
Bratunac
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
+387 66 147 179
Ocjene:

Opis

Opština Bratunac je smještena u dolini rijeke Drine u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini. Unutar granica BiH opština graniči sa Zvornikom, Srebrenicom i Vlasenicom, a rijekom Drinom u dužini od 68 km graniči sa Srbijom.
Dolazeći u Bratunac sigurno ćete ostati zatečeni ljepotom prirode kao i gostoprimstvom njegovih stanovnika.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Protičući kroz područje opštine Bratunac, rijeka Drina sa 14 manjih riječnih tokova raskošan je dar prirode i do sada je bila najatraktivnija za ljubitelje sportskog ribolova.
U rijeci Drini dominantno je prisustvo ribe mladica, škobalj, kao i kapitalnih primjeraka klena,mrene i soma. Od pritoka rijeke Drine, u svrhu poribljavanja potočnom pastrmkom najzanimljivije su Loznička, Grabovačka i Slapašnička rijeka.
Područje opštine Bratunac ima značajne turističke potencijale prvenstveno u prirodnim ljepotama, a to su: bogatstvo vodenih tokova (rijeka Drina sa pritokama i Jadar), flore i faune, pogodna klima i čist vazduh (planine Glogova i Ludmer) i kulturnoj baštini: rimski lokaliteti, srednjovijekovne nekropole stećaka, vjerski objekti.
Brzi tok rijeke Drine, na prostoru između Perućanskog i Zvorničkog jezera, pruža idealne prirodne uslove za organizovanje splavarenja, što je opština Bratunac prepoznala i pet godina za redom je organizator i pokrovitelj regate Drinski slalom koja je postala tradicionalna manifestacija i koja iz godine u godinu okuplja sve više učesnika i turista.

 

Događaji

 Neke od značajnijih manifestacija u Bratuncu su:

- Regata Drinski slalom, prva subota augusta,
- Škobaljijada, druga subota augusta,
- Drinski kup – ribolovačko natjecanje, zadnja subota juna
- Plivanje za Bogojavljenski krst, 19.01.
- Motorijada, treća sedmica augusta
- Sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma Dani maline, zadnji vikend juna
- Dani kulture i stvaralaštva 27.04-07.05.
- Narodni vašar Makaveji 14.08.

 

Atrakcije

Lovni tereni su najvećim dijelom u brdskom području opštine, a lovišta su bogata medvjedima, divljim svinjama, lisicama, kunama, divljim mačkama, jazavcima, zečevima, fazanima, poljskim i šumskim jarebicama.
Ako ne želite u sportski lov na neku od divljači sa ovih prostora i ako vam to ne predstavlja poseban vid zabavi imate adrenalinski park na Rajskoj plaži koja će zasigurno zadovoljiti glad za sportom i rekreacijom. Postoje i biciklističke staze dužinom rijeke Drine i rijeka Križevice i Glogovske rijeke.

 

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu