Vareš

Vareš, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Vareš, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Vareš je brdski gradić, prelijepa planinska varoš s nadmorskom visinom od 829 metara koji se smjestio u kotlini rječice Stavnje, 45 km od Sarajeva, a okružen visokim planinskim masivima: Kapijom, Stijenama, Zvijezdom i Perunom. Grad Vareš je administrativni centar općine Vareš koja se nalazi u Zeničko-dobojskom kantonu/županiji, smješten 45 km od Sarajeva i oko 80 km od Zenice.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Priroda je vareški kraj bogato podarila planinskim predjelima obraslim gustim stoljetnim šumama koje u sebi kriju i čuvaju bistre potoke i zelene proplanke sa živopisnim selima i izletištima.

Ispresijecana bistrim potocima i pjenušavim brzacima punim pastrmke, planinska vareška ljepotica Zvijezda, sva okupana u mirisu borove smole i cvrkuta raspjevanih ptica, pruža lijek za dušu i oči slučajnih ili namjernih (a ovih je sve više i više) posjetitelja. Golemo rudno bogatstvo se krije ispod površine vareških brda, pa postoje tragovi da se tu kopala željezna ruda i talilo željezo još u antičko vrijeme. Na rudištu zvanom Smreka nađene su rudarske svjetiljke i alat iz rimskoga doba i ploča sa natpisom Villicius Procurator, što je označavalo nadglednika, važnog rudnika. Vareško selo Dubošticu kralj Tvrtko je smatrao riznicom svoga kraljevstva, jer je bilo središte rudarstva toga kraja.

Perivojska ljepota ovog mjesta daje mu neslućene mogućnosti za razvoj ljetnog i zimskog turizma, seoskog posebno, pri čemu, ljubaznost ovdašnjih ljudi može služiti kao primjer gostoprimstva. Ispresijecana bistrim potocima i pjenušavim brzacima punim pastrmke, planinska ljepotica Zvijezda pruža lijek za dušu i oči posjetilaca.

Kulturno-historijski spomenici:

- Crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice sa pokrenom imovinom, povijesni spomenik

- Dabravine sa ostacima iz bronzanog doba i kasne antike, arheološko područje

- Kovačnice (majdani) u selu Očevija, povijesno područje

- Nekropola sa stećcima Stupni Do, povijesno područje

- Nekropole sa staćcima i starim nišanima u naselju Budoželje, povijesno područje

- Radničko naselje Majdan, graditeljska cjelina

- Srednjovjekovni kraljevski grad Bobovac, povijesno područje Župna crkva u Varešu, graditeljska cjelina

 

Događaji

Neke od manifestacija u ovom gradu koje vrijedi posjetiti u okviru ljetnog festivala Vareš

- Natjecanje u pripremi peke “Vareška peka”

- BH paragliding cup u preciznom slijetanju “Perun Open Air”

- Ljetna i zimska Džipijada 4x4 “Off road”

- Biciklistička utrka “Chellenge Željezna dolina – biciklom do zdravlja”

- Vareš Classic Festival – međunarodni festival komorne glazbe

 

Atrakcije

Vareš nudi i brojne druge atrakcije u kojima svako može naći i nešto za sebe.

Neke od njih su: Stari kameni most u Varešu, Džamija Karići, Put zdrave hrane Strica-Zaruđe, Etno muzej Pogar, Mini ski lift – Klara, Mini ski lift – Zaruđe, Vještačko jezero Smreka, Spelološki kompleks Stijene (jedna od pet pećina u svijetu kroz koju se odvija promet u oba smjera)

 

Gastro

U Varešu sigurno nećete ostati praznog stomaka jer će vas njeni mještani ugostiti pravo domaćinski, onako kako to samo oni znaju. Imaju brojna autentična jela koja nude a od poznatijih su Vareška peka, Vareški punomasni i suhi sir, pastrmka i tradicionalna jela kao što su jela ispod sača. Pite, uštipci, kolači i sl.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu