Tuzla

Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
+387 35 228 799
Email :
-

Opis

Tuzla je treći grad po veličini u Bosni i Hercegovini, sjedište je istoimene općine i kantona na sjeveru zemlje. Tuzla predstavlja nukleus kantonalnog turizma i uspješno je objedinila svoje prviredno-razvojne programe sa prirodno-povijesnim i ekološko-kulturnim nasljeđem.
Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji kanton u čitavoj BiH i broji više od 650.000 stanovnika.

Grad Tuzla administrativno je sjedište te privredni, kulturni i obrazovni centar Tuzlanskog kantona i ekonomsko-geografske regije sjeveroistočne Bosne.
Prirodni resursi i bogata nalazišta energetskih i mineralnih sirovina bili su opredjeljujući faktor za usmjeravanje dosadašnjeg privrednog razvoja ovog područja, a ujedno su i važan oslonac budućeg razvoja.
Tuzla je grad velike tradicije multikulturalnosti. Stoljećima njegovani sklad među razlikama u Tuzli, položio je svaku historijsku provjeru i sva historijska iskušenja. Danas je Tuzla grad nove energije, posljednjih godina doživljava veliku ekspanziju gradnje, naglog i brzog razvoja

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Neki od značajnijih kulturno-historijskih spomenika ovog kantona su: Muzej solarstva u Tuzli, Arheološki park-neolitsko sojeničko naselje Tuzla, Stari grad iz 1333.godine Srebrenik, Djevojačka pećina i Izvor Muške vode u Kladnju.
Ovaj grad ističe se posebno dugom i bogatom poviješću i predstavlja jedno od naselja sa najstarijim kontinuitetom življena u Evropi. O tome svjedoče pronađeni ostaci naselja sojeničkog tipa iz neolita. Veliki broj zgrada u Tuzli potiče iz turskog perioda. Turalibegova džamija je sagrađena u 16-tom stoljeću i još uvijek postoji. Brojni objekti i lokaliteti kulturno povijesnog nasljeđa svjedoče o bogatoj prošlosti grada i to Memorijalni kompleks Slana banja - Trnovac, Solni bunari, Spomenik rudarima u Kreki, Bijela džamija i Barutana u Gornjoj Tuzli, Lederove skulpturske cjeline - Leda, most sa kipovima, Partizansko groblje itd.
U centralnom dijelu grada smještene su i brojne kulturne institucije: Narodno pozorište Tuzla (najstarije pozorište u BiH 1898.), Povijesni arhiv, Narodna i univerzitetska biblioteka, Behram-begova biblioteka, Međunarodna galerija portreta Ismet Mujezinović, Muzej istočne Bosne, Zavod za zaštitu kulturno-povijesnog nasljeđa, Bosanski kulturni centar, Muzej solarstva, itd.

 

Događaji

Od manifestacija ističu se Ljeto u Tuzli i Tuzla film festival TFF, Otvoreni grad umjetnosti u Srebreniku i Dani Djevojačke pećine u Kladnju.

 

Atrakcije

Prelijepi trgovi, mnogobrojna jezera, biciklističke staze.

 

Gastro

Gastro ponuda je raznovrsna- od evropske do tradicionalne domaće.

Mapa