Travnik

Travnik, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Travnik, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Općina Travnik je smještena u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine sa izraženim karakteristikama planinsko-brdskih područja i predstavlja zaokružen saobraćajno-geografski prostor. Grad Travnik je smješten u uskoj kotlini doline rijeke Lašve a okružuju ga padine Vilenice i masiv Vlašića. Uska kotlina proteže se od naselja Turbe do Doca na Lašvi gdje se počinje širiti u Travničko polje.
Najbolje geografsko određenje ove varoši i čaršije pripisuje se znamenitom glumcu travničkoga porijekla Josipu Pejakoviću koji primjećuje da se Sarajevo, kao današnji glavni grad Bosne i Hercegovine, nalazi kod Travnika! U tome se sluti aluzija na dane prijestolničkoga reda i tišine, kada je u konzulska vremena Travnik bio „najgospodskiji grad na zemlji“.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Travnik se naziva i muzejom širom otvorenih vrata, u kojemu su vidljivi tragovi prošlosti i svih historijskih epoha, civilizacija i kultura koje su bile prisutne u Bosni, od plemenskih saveza do carstava i kraljevstava što su se ovdje smjenjivali i prožimali. Odete li na vrh Bukovice, brda iznad Plave vode, naići ćete na ilirske tumuluse i gradine, u prastaroj Gučoj Gori vidjet ćete stare katoličke žene s tetovažama na rukama kao običajem koji potječe od izumrlih ilirskih plemena, u Turbetu ćete u središtu naselja vidjeti dijelove rimske bazilike, u susjednim selima Varošluku i Tenićima postoje nadgrobnici iz Bosanskog kraljevstva, dok u Travniku i danas žive žene iz muslimanskih begovskih porodica koje se međusobno dopisuju bosančicom kao srednjovjekovnim pismom.

 

Događaji

Manifestacije koje obuhvataju mnogo kulturnih dešavanja su:


- Andrićevi dani
- Dani općine Travnik
- Dani Ajvatovice
- Ilhamijini dani
- Smotra duvačko-puhačkih orkestara
- Ljeto na starom gradu

 

Atrakcije

Ljepota i raznolikost prirode u spoju sa kulturno – historijskim lokalitetima razasutim po cijelom prostoru travničke općine idealna su baza za razvoj raznovrsne i specijalizirane turističke ponude, od eko (seoskih) gazdinstava, preko vjerskog i arheološko - etnografskog turizma do rekreativnih programa, i ponude (brdski biciklizam) uz mogućnost kreiranja velikog broja kombinovanih programa.

 

Gastro

Kada je u pitanju gastronomija, regionalno poznati brendovi travnički sir i travnički ćevapi  već su se pozicionirali i  zauzeli vrlo bitno mjesto u turističkoj ponudi kao gastro komponenta manje-više svih hotelsko – ugostiteljskih objekata.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu