Stari Grad Sarajevo

Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Geografski položaj Općine Stari Grad, izuzetne prirodne ljepote i kulturno-historijsko naslijeđe iz osmanskog perioda, kao i iz vremena austrougarske okupacije čine okosnicu turističke ponude.

Na ovom području susreću se različite kulture, religije i tradicije, što daje dodatnu vrijednost stvaranju specifičnog turističkog proizvoda i obogaćuje turističku ponudu.

Turistička ponuda Općine Stari Grad uglavnom udovoljava željama turista, prvenstveno sa aspekta prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti ovog područja, zatim sa aspekta tradicionalne i savremene kuhinje, te raznih kulturnih manifestacija i drugih događaja.

Na staroj cesti koja od gradskog bazena (u narodu poznat kao Bentbaša) vodi uz Miljacku istočno prema Darivi i Kozjoj ćupriji, danas pješačkom prostoru i biciklističkoj stazi dugoj osam kilometara, nalazi se aleja mladih stabala – Aleja ambasadora, gdje stabla sade znameniti posjetitelji Sarajeva. Do sada je duž šetališta lipe posadilo 150 ambasadora. Uz šetalište se nalaze klupe za odmor i mjesta za roštiljanje. Poslije izlaska iz starog austrijskog tunela šetaču se pred očima ukaže visoka tanka špicasta stijena, poznata kao Babin zub. U austrijskim izvorima spominje se kao Kleopatrina igla. Ovdje, profesionalni penjači i iskusni avanturisti okušavaju svoje vještine. Na kraju šetnice stižete do Kozje ćuprije, jednog od najstarijih i najljepših sarajevskih mostova, izgrađene u 16. stoljeću na carskom drumu koji je nekada vodio do Istanbula. Vjeruje se da je most zadužbina Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira iz 16. stoljeća.

Općina Stari Grad Sarajevo je gradskom saobraćajnom infrastrukturom, mrežom tramvaja, trolejbusa, autobusa povezana sa susjednim općinama. Osim toga, imajući u vidu specifičan položaj Općine Stari Grad, povezanost ove jedinice lokalne samouprave sa regionom posredstvom saobraćajna infrastrukture je dobra. Blizina Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Željezničke i Autobuske stanice, te magistralni putevi Općinu Stari Grad Sarajevo povezuje sa zemljama u regionu.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Građevinske cjeline valorizovane kao nacionalni spomenici BiH koji se nalaze na teritoriji Općine Stari Grad Sarajevo su:

- Katedrala,

- Crkva sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila,

- Gazi Husrev-begova džamija,

- Stara sinagoga,

- Crkva i seminar Vrhbosanske Bogoslovije,

- Vijećnica,

- Svrzina kuća,

- Despića kuća,

- Muzej književnosti,

- Sarajevska pivara,

- Kozja ćuprija,

- Latinska ćuprija,

- Most Šeher ćehaje,

- Alifakovac česma,

- Arheološki lokalitet Tašlihan,

- Baščaršijska džamija,

- Bijela džamija,

- Bijela tabija,

- Carev most,

- Careva džamija,

- Crkva i samostan sv. Ante na Bistriku,

- Čekrekčijina džamija,

- Đerzelezova kuća,

- Ferhadija džamija,

- Gradske zidine srednjevjekovnog grada Vratnika,

- Hadži Sinanova tekija,

- Kapi kula na Ploči,

- Kapi kula na Širokcu,

- Kekeki

- Sinanova džamija (Bakarevića),

- Muzej “Mlade Bosne”,

- Saborna crkva,

- Saburina kuća,

- Šarc Alijina džamija,

- Sebilj česma,

- Šejh Feruhova džamija,

- Tabački mesdžid (Hadži Osmanov),

- Urbanistička cjelina Saborna crkva, Mitropolija, Bogoslovija,

- Višegradska kapi-kula,

- Žuta tabija (Jekovačka).

 

Događaji

Manifestacije od značaja za Općinu Stari Grad su:

- Dani Općine Stari Grad Sarajevo,

- Sarajevo Film Festival,

- Festival „Sarajevska zima“,

- Festival "Baščaršijske noći,

- Međunarodni festival folklora,

- Ljetnji sajam knjige,

- Sajam eko hrane,

- Izložbe slika i fotografija u Umjetničkoj galeriji BiH,

- Stalna postavka fotografija „Srebrenica“ u Galeriji 11/07/95.

 

Atrakcije

Kao dodatnu turističku atrakciju svavako vrijedi istaći starogradske mostove kao spomenike u prometu, trgovini i spajanju obala i ljudi. U 16. vijeku prometnica preko Balkana dobiva naziv Carigradski drum ili Stambolska džada i u tom periodu su izgrađeni most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, most na Žepi, Kozja ćuprija u Sarajevu, Arslanagića most i Stari most u Mostaru.

Na području Općine Stari Grad Sarajevo nalazi se šest mostova:

Kozja ćuprija,

Šeher – ćehajina ćuprija,

Carev most,

Latinska ćuprija,

Ćumurija most i

Drvenija most

 

Gastro

Savremena bosansko-hercegovačka kuhinja nastala je prije svega kao plod orijentalne kuhinje iz perioda od 15. do 17. Vijeka. Tek dolaskom austro-ugarske vlasti u BiH otpočinje prodor i nekih drugih, prije svega, zapadnih kuhinja.

Tradicionalni sarajevski ugostiteljski objekti su aščinice (tradicionalni restorani), buregdžinice, halvedžinice (slastičarnice), bozadžinice, kahvedžinice, mejhadžinice (mjesta gdje se toče vina, alkoholna i bezalkoholna pića), ekmeščinice (pekare).

Aščinice su i najzaslužnije za očuvanje tradicionalne bosanske kuhinje. Samo neka od jela koja možete probati u sarajevskim aščinicama su: čorbe i pite (kao najzastupljenije), različite vrste ćevapa, pače, škembe, krzatma, bamja, dolme, ičije, pilav, halva, džanećija, kadaif, sutlija, kao i bosanski lonac (jedno od rijetkih jela još iz vremena srednjovjekovne bosanske samostalnosti, a koje se redovno nalazi i na trpezama mnogih Bosanaca i Hercegovaca), papaz-ćevap, zahlade, kao i mnoga druga.

U bozadžinicama i kahvedžinicama su se vijekovima služila najrazličitija topla i hladna pića, a neke od njih možete probati i u današnjim ugostiteljskim objektima, poput boze i salepa. Zanimljivo je spomenuti da je Sarajevo prvu kahvedžinicu dobilo još davne 1592. godine, mnogo prije Beča ili Pariza.

Video

-

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu