Sanski Most

Sanski Most, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Sanski Most, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Email :
-
Ocjene:

Opis

Sanski Most je grad i općina u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini. Smješten je između Prijedora i Ključa a krasi ga ljepotica među rijekama, rijeka Sana.
Na sanskom području ima nekoliko jakih kraških vrela koja su istovremeno i izvori rječica: Saničko vrelo, Dabarsko vrelo i vrelo Zdene. U selu Ilidža, podno planine Mulež, ima jači izvor radioaktivne sumporne vode sa značajnim ljekovitim svojstvima. Na svom području ima i nekoliko većih pećina, među kojima su Hrustovačka i Dabarska. Zbog otvorenosti doline Sane prema sjeveru, ovo područje je pod uticajem srednjoevropske klime.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Mnoge su vrijednosti koje krase ovaj grad a neke od njih koje se ističu i plijene pažnjom svakako su prirodne ljepote, tradicija, kulturno-historijsko naslijeđe. Za svakoga ima po nešto i niko neće otići iz ovog raja na zemlji a da ga ne preplave emocije i dojmovi o ovom gradu i njenim ljudima. Kada smo kod ljudi sigurno će vas dočekati kao pravi domaćini. Ljepota je u oku promatrača a ljepota ovog kraja je u njenoj prirodi i dobrim i dragim ljudima.

 

Događaji

Dani Musalle (juli), Ljeto na Sani (kulturna manifestacija) - (juli)

 

Atrakcije

Pećine (Hrustovačka, Dabarska), izvori i vodotoci rijeka

 

Gastro

Dobro i kvalitetno se ovdje jede pa tako ukoliko ogladnite tu su autentični specijaliteti ovog područja kao što su Sanski ćevap, mliječni proizvodi (Čapljanka), mesni proizvodi (sudžuk), mlada janjetina, prirodni sirupi i sokovi, med (proizvodi od meda).

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu