Prozor

Prozor, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Prozor, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Prozor je grad i sjedište istoimene općine smještena na jugu Bosne i Hercegovine. Obzirom na lokaciju općine ovdje preovladava mediteranska klima koja prodire dolinom rijeke Neretve i Rame pa je stoga cijeli ovaj kraj veoma ugodan i prijatan za život. Ovaj zemljopisni prostor opkoljen je visovima i omeđen obroncima visokih planina, koji tako čine zatvorenu, izoliranu, ali unutra skladnu cjelinu. Kroz ovu općinu prolazi magistralna cesta M16.2 od Mostara prema Bugojnu te Regionalna cesta R418 koja spaja Prozor-Ramu s zapadne strane prema Tomislavgradu, Livnu i čini najbližu direktnu vezu prema Splitu i Makarskom promorju.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Ovo područje je prepuno bujnog zelenila i nudi izvanredne uslove za ribolov, šetnju, planinarenje, vožnju čamcem kao i uvid u život sela razbacanih po okolnim brdima.
Ukoliko tražite mirno i tiho mjesto onda ste ga sigurno našli na Ramskom jezeru.
Lokalni seljani su veoma prijatni ljudi i odlaskom u brda otkrit ćete fascinantna katolička sela, gdje žene i dan danas nose tradicionalnu odjeću i upražnjavaju drevni ritual tetoviranja križeva po svojim rukama, ponekad čak i čelu.

Ramsko jezero je dom ostrvu Šćit na kojem se u okviru Franjevačkog samostana Rama-Šćit nalazi Etnografski muzej, umjetnička galerija, te Kuća mira u kojoj su dobrodošli oni koji traže mir i tišinu, savjetovanje ili su tek došli na jednodnevno pecanje na jezeru. Kada se spomene Prozor-Rama, mnogi upravo pomisle na ovo ostrvo i njegovu ljepotu.
Od nacionalnih spomenika ova općina ima Franjevački samostan i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, džamiju u Lizopercima sa mektebom i haremom, spomenik na Makljenu i Staru tvrđavu Prozor.

U gradu, nedaleko od Nuhefendića džamije, poznatije kao Čaršijska džamija, nalazi se Sahat kula. Sagrađena je oko 1700. godine i nije imala kazaljke, pa se podne označavalo zvonom.

 

Događaji

- Sajam Šljive
- Brojni kulturni događaji povodom dana općine 8. 9. za blagdan Male Gospe

 

Atrakcije

Lov i ribolov, biciklizam, planinaranje i hodočašće i šetnje turističko-hodočansničkom “Stazom Gospe Sinjske” Od Sinja do Rame u dužini od 144 km. Staza je u potpunosti uređena i financirana je od strane EU.

 

Gastro

Bosanska kuhinja

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu