Ključ

Ključ, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Ključ, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Općina Ključ je smještena u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine i stacionirana je na važnom cestovnom pravcu M-5 Bihać – Sarajevo.
Ova općina predstavlja turistički biser sa jedinstvenim prirodnim ljepotama i neokrnjenom prirodom. Sa turističkog aspekta raspolaže značajnim resursima i predispozicijama za razvoj raznih vidova turizma kao što su: lovni, ribolovni, avanturistički, adrenalinski i kulturno-historijski turizam.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Općina raspolaže sa veoma čistom prirodom i raznolikom florom i faunom. Šume su veoma bogate kako sitnom tako i krupnom divljači i s tog aspekta su veoma interesantna turistička destinacija za razvoj lovnog turizma. Turistička ponuda obuhvata pojedinačne i grupne aražmane za odstrel sitne i krupne divljači (zec, lisica, vuk, medvjed, vepar, tetrijeb, srndać). Bogata je i riječnim vodotocima kao što su Sana, Sanica, Banjica, Korčanica i Trebunj koje su poznate po svojoj čistoći i bogatstvu salmoidnih vrsta riba (mladica, pastrmka, lipljen).
Na Sanici se svake godine održava internacionalni Fly fishing kup.

 

Događaji

Brojne su manifestacije koje se svake godine održavaju u općini Ključ. Neke od njih su:


- Dovište na Starom gradu
- Ključko ljeto – regata, koncert na gradskoj plaži, koncert sevdaha
- Ključani svome gradu – tradicionalna manifestacija koja povezuje grad Šibenik i općinu Ključ uz učešće šibenskih klapa, pjesnika, poznatih izvođača pop muzike, narodne muzike i folklornih igara
- Tradicionalna međunarodna smotra folklora
- Tradicionalna međunarodna smotra Horova
- Manifestacija “Pekmezijada”- promocija domaćih proizvoda, te organski uzgojenih proizvoda
- Prvi glas Ključa
- Bodljevina bikova – tradicionalna manifestacija

 

Atrakcije

Podzemna pećina sa velikim stalaktitima i stalagmitima, spuštajući se konopcem je moguće posjetiti ovu pećinu, ali je neophodno prisustvo profesionalaca, Vukovska pećina, te još nekoliko neistraženih pećina na ovom području.
Mrijest ribe škobalj u aprilu svake godine u rijeci Banjici gdje škobalj iz cijelog toka rijeke Sane ovdje dolazi na mrijest. Mogućnost lova na medvjeda, vuka, srndaće, fazane u određenom vremenskom periodu. Bodljevina bikova nekad poznata Grmečka korida u Sanici, sada se odvija na određenoj lokaciji u Sanici svake godine.

 

Gastro

Ključ ima veliki broj restorana gdje se nudi domaća hrana I jela a la carte, nekoliko restorana vrši pripremu janjetine s ražnja i teletine ispod sača koji se u ovom dijelu mogu izdvojiti, te postoje restorani s velikim kapacitetima za svadbe, kumstva i ostale namjene.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu