Ilijaš

Ilijaš, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Ilijaš, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
+387 61 700 513
Email :
-
Ocjene:

Opis

Općina Ilijaš se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, sjeverozapadno od Sarajeva, u dolini rijeke Bosne i uz magistralni put Sarajevo–Tuzla, a pripada Kantonu Sarajevo.
Općina Ilijaš je smještena na nadmorskoj visini od 500 do 1200 m, a odlikuje je ravničarsko-brežuljkasti i planinsko-brdski teren. Općina se nalazi na raskrsnici puteva koji je povezuju sa susjednim općinama, kao i sa svim dijelovima BiH.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Postoji veliki broj kulturno-historijskih spomenika od kojih se izdvajaju sledeći: Sefer-pašino turbe, Stari grad Dubrovnik, Nekropole stećaka, stara džamija u Rakovoj Nozi, pravoslavna crkva u Starom Ilijašu, katolička crkva na Taraćin Dolu.
Od prirodnih ljepota ovdje se ističu brojna šumska bogatstva, nezagađeno poljoprivredno zemljište, izvorišta pitke vode, nalazište termalne vode i blata u Podlipiku, bogatstvo flore.

 

Događaji

Od manifestacija koje se obilježavaju u ovoj općini izdvajaju se Ilijaški dani – manifestacija kulture, sporta i trgovine i Sajam eko proizvoda.

 

Atrakcije

Projekat Koridor 100- Prvi bosanski safari, Etno begovo selo

 

Gastro

Tipična jela tradicionalne bosanske kuhinje, koja su karakteristična za sarajevsko podneblje možete da osjetite na svojim nepcima. Međutim, na neki način, područje Nišićke visoravni postaje prepoznatljivo po brašnu heljde i proizvodima od heljde (lepine i sl.).

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu