Gračanica

Gračanica, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Opis

U Bosni ima više Gračanica, ali je samo jedna ona što se iznenada otkinula od srednjovjekovnog kraljevskog grada Sokola, a zatim naglo zaustavila sahat hoda južnije, s lijeve strane rijeke Sokoluše, ispod starog srednjovjekovnog rudnika željeza, a ispred tamnih obrisa Ozrena i otvorenog vjetrovitog Sprečkog polja, koje se nekad zvaše Gračaničko kao što i Sokoluša bijaše nekada Gračanica rijeka.

Pronađeni arheološki ostaci iz doba neolita na Korića Hanu (južni izlaz iz Gračanice) svjedoče da je Gračanica bila ljudsko stanište još u praskozorje historije.

Procvat doživljava krajem 17. stoljeća, u doba Ahmed paše Budimlije, koji je izgradio čaršijsku džamiju, hamam (javno kupatilo) i sahat-kulu: prepoznatljivo obilježje gračaničke čaršije. Tu je i prelijepa medresa moćnih kapetana Gradaščevića.

U doba Austro-Ugarske vladavine Gračanica poprima sve odlike modernog grada. U to vrijeme počinje i nagli razvoj grada Gračanice i njegovo povezivanje sa ostalim dijelovima Bosne putem željeznica i modernijih puteva. Tako Gračanica dobiva i svoju prvu željezničku stanicu koja je bila smještena na prostoru današnje poljoprivredne zadruge kod autobuske stanice, a "ćiro" kao simbol tog vremena i dan danas je smješten na tom istom mjestu kao spomen na stare dane

Sa tri stare bogomolje sve tri najveće religije u krugu manjem od 300 metara svog najužeg centra, Gračanica se razvila u tipičan bosanski grad u kojem Bosna stanuje od pamtivijeka.

Ova čaršija je uvijek dočekivala i primala ljude široka i otvorena srca, strpljivo ih je učila kulturi Bosne, suživotu i toleranciji. Danas je Gračanica jak privredni grad koji ima moćne gigante u proizvodnji hrane, mesa, preradi metala i širokom spektru proizvoda gračaničke male privrede. Gračanica je uvijek toplo primala sve ljude dobre volje i ta tradicija ostaje i dan danas. Ukoliko vas put nekad navede pored ovog grada obavezno svratite jer će vas toplina ove sredine natjerati da se osjećate kao u svome domu.

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

 • Nacionalni spomenik “Kuća Mare Popović”, Gračanica
 • Nacionalni spomenik “Sahat Kula”, Gračanica
 • Zgrada Općine Gračanica- Nacionalni spomenik “Konak”, Gračanica
 • Džamija u Mjesnoj zajednci Lukavica
 • Džamija u Mjesnoj zajednici Soko
 • Hram svetog vaznesenja gospodnjeg-Pravoslavna crkva

Događaji

 • Međunarodni sajam poduzetništva i obrta Grapos-expo koji se uspješno organizira već nekoliko godina u mjesecu aprilu te okuplja uspješne poduzetnike i obrtnike sa područja općine Gračanica, Bosne i Hercegovine i regije.
 • Svake godine u mjesecu junu se obilježava općinska tradicionalna manifestacija kulture kolažnog tipa “Pod lipama Gračanice”.
 • Svake godine se organizira Festival dječijeg stvaralaštva
 • U okviru Bosanskog kulturnog centra postoji “Zavičajna zbirka” sa vrijednim starinama koje svjedoče o historiji Gračanice koja se takođe na upit može posjetiti.

Atrakcije

 • -Terme Gračanica-ljekoviti otvoreni bazeni koji su u funkciji u ljetnom periodu. (Radna zona)
 • - Udruženje “Gračaničko keranje”  je poznato po očuvanju tradicionalnog ručnog rada “kere”, te cvijetu “Sjećanje” (uže jezgro grada)

Gastro

U gastronomskoj ponudi preovladava tradicionalna bosanska kuhinja.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu