Fojnica

Fojnica, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Fojnica, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
+387 30 547 710
Email :
-
Ocjene:

Opis

Fojnica je grad i središte istoimene općine u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Fojnica se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, oko 50 km zapadno od Sarajeva i 587 m iznad nivoa mora.
Kao osoben vid turističke ponude Fojnica je, sa njenim raspoloživim smještajnim kapacitetima i prirodnim resursima, svrstana u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Relativna blizina većih urbanih središta kao što su Sarajevo, Zenica, Travnik, čija je prosječna udaljenost od Fojnice oko 60 km, pruža posjetiocima mogućnost kraćeg ili dužeg boravka u prirodno zdravoj sredini uz povoljne klimatske uvjete, idealnu nadmorsku visinu i tradicionalnu gostoljubivost domaćina.

Kako se Fojnica nalazi u planinskom prstenu Vranice, Šćita, Zahora i Bitovnje, to je ljubiteljima prirode i planinarenja na dohvat ruke rijetko uživanje na putevima i stazama ovih ljepotica.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Od kulturno-historijskih spomenika ovdje su posebno ističu džamije – Atik džamija, Šaban ef. džamija i Muharem ef. džamija, zatim Tekije – Tekija u Vukeljićima i Tekija na Oglavku, zatim Franjevački samostan Duha Svetoga i muzej, fojnički stećci, lokalitet Gradina, Musafirhana - najstariji sačuvani objekat od javnog značaja, Muzej u Vukeljićima, Ahdnama - pismena garancija sultana Mehmeda II Fatiha za lična i imovinska prava i slobode domaćem stanovništvu, Fojnički grbovnik - To je kao velika knjiga uvezan skup od 139 grbova jugoslovenskih zemalja, te bosanskih i srpskih kraljeva i plemića.
Fojnica je danas najpoznatija po svojoj banji čija se radioaktivnost i ljekovitost ispitivala još krajem 19. stoljeća, a eksploatacija počela poslije Prvog svjetskog rata. Danas je to moderno opremljen centar za medicinsku rehabilitaciju, u okviru kojeg djeluju: hotel “Reumal” sa 450 ležaja, bazenom, saunom, trim kabinetom, restoranom, kafanom, kamin salom i kompletnim medicinskim sadržajem za rehabilitaciju i Nova bolnica sa 120 ležaja i svim potrebnim medicinskim tretmanom.
U posljednje vrijeme Fojnica ima velike mogućnosti razvoja sportskog turizma. Pored izvanrednih prirodnih i smještajnih uvjeta, Fojnica omogućava organiziranje svih vrsta bazičnih priprema sportskih ekipa, u mnogim sportovima.
Ekipama stoje na raspolaganju, pored bezbrojnih prirodnih staza, dva velika nogometna igrališta, velika sportska dvorana, vanjsko igralište za male sportove, teniski tereni, izuzetno dobro opremljen trim kabinet u hotelu “Reumal” i drugi potrebni uvjeti. Novoizgrađeni zimski sportski centar "Poljana" na planini Matorac (planinski masiv Vranica) na 1580 metara n/v, 15 km udaljen od Fojnice, pruža mogućnosti bavljenja zimskim sportovima.

 

Događaji

Od kulturno-sportskih manifestacija izdvaja se Memorijal Kenan Memija, Fojničko ljeto i Susreti Zije Dizdarević.

 

Atrakcije

Na lokalitetu Pridole se nalazi, za turiste nova atraktivna destinacija, slapovi Kozice, koji svojom ljepotom plijene pažnju kako nove turističke atrakcije tako i u pogledu same njegove zaštite.
Nastavljajući tradiciju ovog kraja turistički radnici Fojnice su obogatili ponudu ispiranjem zlata. Rijeke i rječice Fojnice su zlatonosne i svi zainteresirani gosti mogu u turističkoj agenciji dobiti svu potrebnu opremu za ispiranje zlata.

 

Gastro

Na Prokoškom jezeru postoji autentično stočarsko naselje i bogata gastronomska ponuda kao što su prokoški masni sir i pita ispod sača.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu