Donji Vakuf

Donji Vakuf, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Donji Vakuf, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Donji Vakuf je grad i središte istoimene općine u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten na desnoj obali rijeke Vrbas. Ovaj grad je važno bosanskohercegovačko raskrižje magistralnih puteva koji povezuju sjever i istok zemlje s jugom, te srednjim i južnim Jadranom. Kroz Donji Vakuf prolazi magistralni put M16 Donji Vakuf-Bugojno-Prozor i M5 Jajce-Donji Vakuf-Travnik i regionalni Donji Vakuf-Prusac-Bugojno. Teren ove općine je brdsko-planinski, bogat crnogoričnom šumom i plemenitom divljači, te je zbog ovih pogodnosti i izgrađen poseban rezervat “Gater“.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Od stećaka najznačajniji pisani spomenik iz srednjovjekovnog perioda je natpis na nadgrobnom spomeniku u Starom Selu kod Donjeg Vakufa. Zatim niz stečaka u naseljima  Oborci, Nacionalni spomenik Handijina džamija, arheološko područje-Kasnoatička bazilika u Oborcima, povjesno područje-Stari grad Prusac i niz još drugih historijskih objekata koji pružaju mogućnost turistima da se vrate kroz vrijeme i upoznaju prošlost ovoga kraja. Na području općine Donji Vakuf postoji još niz kulturno-historijskih objekata a to su: brojna turbeta, od kojih je napoznatije Ajvez dedino turbe u Pruscu, zatim Turbe Mehmedpaše Miralema, mektebi, Sahat kule-Gornja Čaršija u Donjem Vakufu i Tvrđava u Pruscu, stambeni objekti,  partizansko spomen groblje u Donjem Vakufu.

 

Događaji

Najznačajnija “manifestacija” su Dani Ajvatovice, tih dana u planu i programu se muzički događaji, razni mini festivali, priredbe, izložbe i sl.

 

Atrakcije

Prirodna bogatstva na području ovog grada pružaju izvanredne mogućnosti za bavljenje lovom, ribolovom i drugim oblicima rekreacije.

 

Gastro

Gastronomska ponuda je većinom tipčna Bosansko  - gastonomska ponuda. Specifično jelo ne može se baš izdvojit, dok se “specifična voda” može izdvojiti, a to je tzv: “Ajvatovička ili Ajvaz-dedina voda”. 

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu