Šipovo

Šipovo, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Šipovo, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Šipovo je grad i središte istoimene opštine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Povezan je regionalnim putem R415 Jezero-Šipovo_Kupres i regionalnim putem R415 Jezero-Šipovo-Baraći. To je prvenstveno brdsko planinsko područje ispresijecano rijekama Janjom i Plivom, kao i riječicama Sokočnicom, Lubovicom i Volaricom. Šipovo sa svojim prirodnim predispozicijama i ljepotama rijeka i planina pruža idealne uslove turistima.

Na teritoriji opštine Šipovo nalaze se mnogobrojni i raznovrsni atraktivni prirodni i turistički prostori kao što su: izvori rijeka Plive i Janja, Janjske otoke, ušće Sokočnice u Plivu, ušće Janja u Plivu, Vaganjska pećina, manastir Glogovac, Olićko jezero, Soko Grad, prašumski rezervat Janj itd.

 

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Opština Šipovo bogata je i kulturno-historijskim naslijeđem od prahistorijskih naselja, rimskih natpisa, rimskih puteva soli, srednjovjekovnih stećaka u centru grada pa sve do manastira Glogovac i Sokograd.

Seoski turizam je dosta popularan na ovom području. Veliki broj seoskih domaćinstava na lokacijama Janjskih Otoka i Pljeve se bave pružanjem usluga smještaja i hrane. Također, neka domaćinstva turistima omogućuju tokom boravka da se bave raznim aktivnostima na selu i u prirodi.
Planinarski turizam je dosta razvijen zahvaljujući djelovanju Planinarsko-sportskog društva Vitorog koje okuplja veliki broj ljubitelja ovog sporta, organizujući tokom godine brojne pohode i do najviših vrhova. Na ovom području identifikovane su i markirane staze koje vode do najatraktivnijih turističkih lokacija kao što su izvori rijeke Plive, Janjske Otoke, izvor rijeke Janj, planinu Vitorog.
Lovni turizam ima dugu tradiciju i dobre uslove za organizovane dolaske. Za sve organizovane dolaske angažuju se vodiči u sklopu lovačkog udruženja Tetrijeb. Ovdje se mogu posmatrati rijetke životinjske vrste kao što su dabar, vidra ili suri orao.

Ipak, ribolovni turizam je najrazvijeniji vid turizma. Postoje idealni uslovi počev od uređenog mušičarskog revira, turističkog kompleksa – objekta u kojem možete iznajmiti smještaj, svu potrebnu ribolovnu opremu, dobiti dozvole za pecanje i usluge profesionalnih vodiča.

 

Događaji

 Neke od značajnijih manifestacija u opštini su:

- Dani Šipova - sportsko-kulturna manifestacija,
- Janjski sabor i Janjski višeboj,
- Svetosavska izložba,
- Gađanje glinenih golubova,
- Tradicionalni slet planinara i hajka na vuka koje su sportskog karaktera
- Dječiji maskenbal.

 

Atrakcije

Na ovom području postoji pet identifikovanih biciklističkih staza koje se protežu na veoma atraktivnim lokacijama od kojih su dvije lakše, jedna srednje težine i dvoje dosta zahtjevnije za vožnju. Turističi info-centar ima mogućnost iznajmljivanja bicikala turistima.

- Planina Vitorog,
- Vaganska pećina

Gastro

- Teletina ispod sača,
- pastrmka sa žara,
- ljeuša
- cicvara
- uštipci
- pura

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu