Lopare

Lopare, Republika Srpska, Bosnia and Herzegovina

Opis

Lopare su opština i naselje u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Lopare se nalaze u živopisnom krajoliku gdje planina Majevica prelazi sa svojih visova ka ravnicama-Semberiji i Posavini. Naziv Lopare prema legendi potiče  od drevnog lopara, drvene alatke slične lopati za stavljanje tijesta u pekaru i vađenje kruha, koje je nekada u ovom mjestu izrađivao glasoviti majstor. Po drugoj legendi, Lopare su dobile ime po stanovnicima koji su ovdje živjeli i često se tukli, što se u žargonu kaže "lopali".
Prvi podaci o naselju potječu iz druge polovine 18. vijeka jer su ovdje bili konaci, a građeni su na raskrsnici puteva i služili za odmaranje trgovačkih i drugih karavana. Lopare su dugo bile naselje drumskog tipa, sa dugom glavnom ulicom (prolaznim putem) kroz sredinu, i malim, često slijepim uličicama koje se odvajaju od ove glavne. U novije vrijeme, od te glavne ulice, duge 1600 metara, račvaju se sada bolje ulice sa kućama, poslovnim i drugim objektima. Početak modernijeg razvoja grada vezuje se za period Austro-Ugarske vladavine (1878-1918) kada je izgrađena zgrada današnjeg općinskog suda (ranije je to bila žandarmerijska stanica) i oba puta koji vezuju Lopare sa susjednim općinama. Danas Lopare sve više dobijaju izgled modernog grada koji od drumske varošice prerasta u privlačno mjesto u kome će se, pored privrede, razvijati i turizam. Ponos ovog kraja je voćarstvo, što će u eri očuvanja životne sredine i proizvodnji zdrave hrane imati odlučujuće mjesto.
Turistička ponuda usmjerena je na promovisanje prirodnih, kulturno-istorijskih i svih drugih vrijednosti koji ovu sredinu izdvaja iz okruženja.

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Lopare raspolažu sa brojnim vrijednostima. Prirodne ljepote planine Majevice, tradicija i običaji („Majevičko posijelo“), brojno kulturno-istorijsko nasleđe (stećci, crkve i spomenici iz proteklih ratova).
Na području opštine Lopare  mogu se naći ostaci srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika-stećaka. Najviše ih je (čak 30) na tromeđi između Tobuta, Labucke i Vukosavaca. Najstarija crkva na području Lopara u Mačkovcu, te spomen–kompleks Vukosavci.

Događaji

 • Đurđevdanske svečanosti,   
 • Majevičko posijelo,
 • Svetosavska akademija,         
 • Dani dijaspore,
 • Likovni sabor - Majevica,   
 • Biciklijada – MTB za „Dan planete zemlje“
 • Motorijada

Atrakcije

 • Potočna vodenica u Priboju na rijeci Janji,
 • vodopad Skakavac na Lipovičkoj rijeci,
 • najstarija crkva u Mačkovacu,
 • Majevičko posijelo.

Gastro

U ovom kraju u ponudi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi:  suvi sir - zarac, suva šljiva, rakija, mladi sir i kajmak,  uštipci, med i proizvodi od meda, domaći džemovi i pekmezi i dr.

Mapa