Bosanski Petrovac

Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

OPIS

Bosanski Petrovac je grad  u sjevero-zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine smješten između planina Osječenica, Klekovača i Grmeč. Ovakav geografski položaj uticao je i na strukturu terena na kojem se nalazi grad i istoimena općina te se on prostorno i visinski rasprostire na 3 nivoa na kojima se smjenjuju livade, pašnjaci  i šume. Možemo kazati da je Bosanski Petrovac pravi mali raj za ljubitelje prirode.  Grad je to koji je nadaleko poznat po velikom broju sunčanih dana u godini, zelenim šumama i cvjetnim livadama. Prvo naselje na mjestu današnjeg Bosanskog Petrovaca pominje se  još 1334. godine pod nazivom St. Petri de Eodem kao raskrsnica puteva  tad najmoćnijeg Rimskog carstva. Razdoblje Rimske dominacije ovdje je potvrđeno nalazima na 15 lokaliteta.
U Bosasnkom Petrovcu su se, za vrijeme Drugog svjetskog rata, održavali  Prvi kongres partizanskih ljekara i Prva konferencija AFŽ Jugoslavije, dok je u obližnjem Medenom Polju bio partizanski aerodrom, s kojeg je u II svjetskom ratu, savezničkim avionima prebačeno oko 2.000 ranjenika u Bari (Italija). Na mjestu na kojem je Josip Broz Tito izvršio smotru I proleterske brigade izgrađen je spomenik, a sačuvano je i partizansko groblje.
Osim po netaknutoj prirodi i bogatoj historiji, ovaj mali grad dao je nekoliko velikih književnika i slikara (Skender Kulenović, Ahmet Hromadžić, Mersad Berber i Jovan Bjelić), a nadaleko je poznat Petrovački ćilim koji se u ovom gradu izrađuje još od XVII stoljeća.

KULTURNO-HISTORIJSKO NASLIJEĐE, PRIRODNE LJEPOTE

Ovaj kraj raspolaže izvrsnim uvjetima za planinski i lovni turizam. Na obroncima planine Grmeč nalaze se tereni za planinarenje, izlete i lov. Na razmeđu dviju, šumom i pejzažima bogatih planina, Osječenice i Klekovače, smjestio se prevoj Oštrelj, odavnina poznat kao vazdušna banja. Oštrelj je klimatski centar na visini od  1.000 m n.v. i zbog velike koncentracije ozona među najvećim je u Europi. Boravak na Oštrelju pogoduje liječenju srčanih i plućnih bolesti i za zdravstvenu rekreaciju djece.  Na ovom prevoju postoje idealni  tereni za skijanje, kao i uslovi za organizaciju omladinskog i sportskog turizma i škole u prirodi. U blizini Oštrelja, na udaljenosti od 7 km, na Klekovači, nalazi se prašuma Lom  do koje postoje staze za istraživače i avanturiste. Posebnu i nesvakidašnju atrakciju planine Klekovače i Osječenice čini runolist, veoma rijetka i zaštićena biljka na ovim prostorima i u cijeloj Europi.

DOGAĐAJI

 • Stalna postavka umjetničkih slika Akademskog slikara Jovana Bijelića u Muzeju Jovan Bijelić;
 • Stalna postavka petrovačkih ćilima i rukotvorina u Muzeju Jovana Bijelića
 • Postavka ličnih predmeta Ahmeta Hromažića
 • Dani Skendera Kulenovića
 • Sajam base ( vrsta mekog sira koji se proizvodi od kravljeg mlijeka) i krompira Smoljana-Bosanski Petrovac;
 • Obilježavanje 27 jula-Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma,
 • Dan općine Bosanski Petrovac, 25. maj
 • Prvi glas Bosanskog Petrovca
 • Petrovačko kulturno ljeto
 • Prva kosa Grmeča
Znamenitosti:
 •  ostatke srednjovjekovnog grada Bjelaj
 • Kula u Koluniću iz XII vijeka ( Crkva sv. Đurđa, oko koje se nalazi   nekropola sa 50 nadgrobnih ploča, pisani glagoljicom)     
 • Kula Kulenovića na Prkosima
 • Rimski miljokaz na Oštrelju
 • Deli Muratovo turbe
 • Bunar Gorinčani
 • Partizanski –Titov voz na Oštrelju (Nacionalni spomenik)

ATRAKCIJE

Na području Bosanskog Petrovca, ali i susjednih opština,  članovi biciklističkog kluba „Grip“ tokom prethodnih 5 godina mapirali su i obilježili približno 120 km biciklističkih staza. 
Staze su markirane imajući u vidu potencijale i mogućnosti koje naše 
planine pružaju te je krajnji cilj turistička promocija 
biciklističkih staza i opštine Bosanski Petrovac  kao destinacije za cikloturiste.
 Pored markacija i putokaza postavljeno je i nekoliko edukativnih tabli koje govore o znamenitostima pored kojih staza prolazi.
Obilježene staze dijele se u tri kategorije i to : zelena, 
plava i crvena.
Zelena staza je predviđena za početnike i svojom dužinom i 
karakteristikama nije kondiciono i tehnički zahtjevna za voziti.
Plava staza je predviđena za rekreativce koji već imaju izgrađenu 
određenu kondicionu spremu  i određeno predznanje što se tiče vožnje po makadamskim putevima različitih nagiba.
 Crvena staza je predviđena za napredne rekreativce koji imaju zavidnu kondicionu spremu i dobro znanje što se tiče vožnje po tehnički zahtjevnijim spustevima.

GASTRO

Bosanski Petrovac ima jako bogatu gastro ponudu. Uglavnom se oslanja na domaća, tradicionalna jela i proizvode. Od gastro ponude izdvajamo: Petrovačka basa, razna peciva sa brašnom od heljde, razne pite, baklave, pečenja pod sačem, tradiconalna priprema pekmeza, petrovačka rakija (šljivovica), petrovačka rakija kruška, petrovački med, čajevi od ljekovitog bilja sa petrovačkih livada…

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu