Zgrada Općine Gračanica -“Konak”

Gračanica, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Gračanica, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Znamenitosti / Atrakcije
Tel :
+387 35 700 802
Email :
a.begovic@opcina-gracanica.ba

Opis

Povijesna građevina Konak–Vijećnica u Gračanici proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 09. septembra 2009. predstavlja vrijedan primjer monumentalno zidanog objekta koji je, kao i mnogi drugi u Bosni i Hercegovini, izgrađen u pseudo – maurskom stilu. Jedan je od rijetkih spomenika te vrste koji se sačuvao do današnjeg vremena.

Austro-Ugarska vlast je dolaskom na ove prostore počela graditi takve objekte u svim većim upravno-administrativnim centrima BiH. Kako je Gračanica postala sjedište kotara kao nove administrativne jedinice, koja će zahvatati područje nekadašnje turske kaze (uz znatno proširenje i na lijevu stranu Spreče), nova vlast je odmah otpočela praviti planove za izgradnju nove administrativne zgrade tj.konaka.

Nakon izvršenih priprema kuća kotarske vlasti u Gračanici (konak) izgrađena je i dovršena 1887. godine.

Zgrada je građena prvobitno kao Konak 1887. godine, da bi kasnije bila pretvorena u zgradu Vijećnice. Nije poznato ime graditelja. Pretpostavlja se da su je gradili isti majstori kao i zgradu Osman – kapetanove medrese u Gračanici. Objekat je premjerio i nacrtao Johan Kellner a ovjerio Edmnud Stix 19.marta 1891. godine.

Zgrada u kojoj radi administracija općine Gračanica je dobar primjer stila koji je u Bosni i Hercegovini usvojen za vrijeme Austro-Ugarskog perioda te kao takvu treba je zaštiti kako bismo joj očuvali visoku ambijentalnu vrijednost u gradskom urbanom tkivu.

Mapa