Trebević

Trebevićka, Novo Sarajevo, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Trebevićka, Novo Sarajevo, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Znamenitosti / Atrakcije
Web :
-
Tel :
-
Email :
+387 33 233 184
Ocjene:

Opis

Trebević, oaza mira i zelenila u neposrednoj blizini Sarajeva, predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, kako u ljetnom, tako i u zimskom periodu. Planina Trebević (1.629m n/v) se nalazi iznad Sarajeva, što glavni grad Bosne i Hercegovine čini možda jedinstvenim glavnim gradom na svijetu, jer za svega sat i trideset minuta hoda moguće se popeti iz centra grada do vrha, odakle se pruža veličanstveni pogled na mnoge prelijepe planine i doline.

Olimpijska planina Trebević, jedno je od omiljenih izletišta Sarajlija, zbog bujne flore slovila je za pluća grada. Trebević je prirodno stanište za više stotina vrsta drveća, grmlja, zeljastih biljaka te čitav niz endemičnih vrsta (Knautia sarajevoensis Iris bosniaca, Primula auricula, Hieracium trebevicianum, Iris bosniacum i dr.), uz koje su zasađene stogodišnje kulture Pančićeve omorike, crnog i bijelog bora, munike, molike, ariša, limbe.

Zbog idealne konfiguraciјe terena na Trebeviću јe izgrađena kombinirana staza za bob i sankanje, na kojoj su održana natjecanja za vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara, 1984. godine u Sarajevu.

Malo je poznato da je na Trebeviću izgrađen prvi planinarski dom u BiH. Naime, inicijativa o organizovanom planinarenju u BiH prvi put se pominje 1893. godine, ubrzo po dolasku Austro-Ugarske na ove prostore. Zbog blizine gradu, javila se ideja za izgradnju skloništa pod vrhom Trebevića, na mjestu zvanom Sofe, da bi tri godine kasnije, 1896. bila izgrađena prva planinarska kuća u BiH.

Pojedine visinske tačke pružaju izvanredan pogled na okolinu. Sve su to razlozi da Trebević vikendom danas posjećuje, prema nekim procjenama, između tri do pet hiljada izletnika. Trebević je poznat po austro-ugarskim tvrđavama i objektima koje je njihova vojska sagradila za 40 godina boravka na ovim prostorima. Najpoznatije kule su na Paležu, Osmicama i Čolinoj kapi (kasnije prepravljena u astronomsku opservatoriju).

Zanimljivi su običaji i etnografske karakteristike ovdašnjeg naroda. Od brojnih planina oko Sarajeva, jedino se za Trebević može reći da nije samo pored ili iznad Sarajeva, nego je i u Sarajevu. Ta planina je sastavni dio grada već vijekovima, ustvari od njegovog nastanka. Svakodnevno novi sadržaji oživljavaju Trebević. Otkako je deminiran, markirane su planinarske staze pa je Trebević sve više posjećeniji. Postoje kombinovane staze, asfalt-makadam, kao i šumske staze. Konfiguracija Trebevića je pogodna za brdski biciklizam.

Video

-

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu