Kozara

Kozara

Info

Lokacija
Kozara
Kategorija:
Znamenitosti / Atrakcije
Email :
+387 52 211 169
Ocjene:

Opis

Planina Kozara se prostire između rijeke Save na sjeveru, Vrbasa na istoku, Sane na jugu i Une na zapadu. Kozara je dinarska planina, obrasla šumom, svojevrsna vazdušna banja koja pruža sve pogodnosti za sportsko-rekreativne aktivnosti tokom cijele godine. Umjereno-kontinentalna klima, veliki broj sunčanih dana u godini i pitomi planinski vrhovi – vidikovci sa kojih se vide Prijedor, Gradiška, Kozarska Dubica i okolna mjesta, daju posebnu vrijednost ovoj planini.

Centralni dio planine Kozare je 1967.godine proglašen nacionalnim parkom kako bi se očuvala i zaštitila kulturno-historijska i prirodna dobra. Središnjim dijelom Nacionalnog parka dominira plato Mrakovica na kojem je podignut memorijalni kompleks u spomen na borce poginule u Drugom svjetskom ratu. Svojom visinom od 33 metra spomenik na simboličan način predstavlja veličinu slobode i slobodarski duh kozaračkog naroda. Nacionalni park Kozara član je Federacije nacionalnih parkova Evrope – europarc i kao takav jedan je od dragulja turističke ponude Republike Srpske. Obilježene pješačke i planinarske staze pružaju izvrsnu priliku da se upozna prostor Nacionalnog parka i uživa u njegovim slikovitim predjelima i netaknutoj prirodi.

Za sve željne avanture i adrenalina na lokalitetu Zečiji kamen uređena je stijena za penjanje a za ljutitelje brdskog biciklizma postoje i obilježene MTB biciklističke staze. Tokom zime ljubiteljima skijanja na raspolaganju su dvije ski staze a ljubitelji zimskih sportova mogu uživati i u sankanju, snowboardingu i drugim snježnim aktivnostima.


Na planini Kozari postoji preko 30km uređenih i obilježenih pješačkih staza i oko 300km markiranih planinarskih staza. Pet najatraktivnijih pješačkih staza u NP „Kozara“ su:


- Pješačka staza Mrakovica – dužine 4.4 km
- Mrakovica – gola planina – dužine 10 km
- Mrakovica – Kozarački kamen – dužine 12 km
- Mrakovica – Zečiji kamen – dužine 6 km
- Zovik – Benkovac – dužine 4.5 km

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu