Izletište Mačkovac

Mačkovac, Banovići,Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Video

Lokacija
Mačkovac, Banovići,Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Znamenitosti / Atrakcije
Video prezentacija :

Opis

U prelijepoj borovoj šumi, neposredno uz rijeku Oskovu, a od grada udaljeno 7 km, nalazi se izletište Mačkovac. Tokom cijele godine, a posebno u ljetnjem periodu, ovo izletište je glavna destinacija za odmor, relaksaciju, sportske aktivnosti, roštiljanje… kako za lokalno stanovništvo, tako i za stanovnike drugih općina na Tuzlanskom kantonu pa i šire.

Izletište se nalazi na putnom pravcu prema hotelu Zlača, u naselju Mačkovac. Opremljeno je sa 22 stola sa klupama, 5 kamina za roštilj i 3 česme kao i dva wc-a. Pored livada na kojima se nalaze pomenuti sadržaji, izletište posjeduje i branu koja u ljetnom periodu služi za kupanje i ribolov. Rijeka Oskova, koja krasi ovo izletište, obiluje ribom, naročito potočnom pastrmkom i mladicom.  Osim toga izletište Mačkovac raspolaže poligonom za male sportove sa tribinom na kome se može igrati mali fudbal, košarka i odbojka. Pored izletišta nalazi se restoran "Brana" koji nudi sve vrste jela kao i prenoćište za one ljubitelje prirode kojima jedan dan na ovom izletištu nije dovoljan.

Svake godine, na izletištu Mačkovac tradicionalno se obilježava proslava 1. maja gdje stanovnici cijelog Tuzlanskog kantona, pogotovo iz općina Banovići, Živinice, Tuzla, Lukavac, Srebrenik dolaze da proslave ovaj praznik rada i barem malo se otrgnu od svakodnevnice i uživaju u onome što ovo izletište pruža.

Mapa