Bjelajska kula-Bjelaj

Info

Lokacija
Kategorija:
Znamenitosti / Atrakcije
Tel :
037/881-251
Ocjene:

Opis

Stari grad Bjelaj (Bilaj) se nalazi na rubu Bjelajskog polja.

Prvi put se spominje u pisanim izvorima 1495. godine.  Sastoji se od 2 dijela: južnog-srednjovjekovnog i sjevernog-osmanskog.

Ime je dobio  po bjelini (bijeloj ili biloj boji) kojom se isticao iznad Bjelajskog polja. Mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini u svom imenu sardžavali su  tu odrednicu, kao Biograd (Akhisar), Biograci i mnogi drugi.

Cijeli kompleks je smješten na vrhu jednog brijega, na platou koji se proteže u osnovnom pravcu sjever-jug, dugačkom oko 850 m. Plato se dijeli na sjevernu, širu i južnu, užu polovinu koje su podjednako dugačke. Na južnom kraju sjeverne polovine platoa nalazi se Velika gradina, nedovoljno istražen praistorijski lokalitet iz bronzanog i gvozdenog doba. Južni dio platoa, koji je mnogo uži od sjevernog je u obliku lingule. Na njegovom sjevernom kraju je neistraženi praistorijski lokalitet Mala gradina. Južno od nje je veliko utvrđenje iz osmanskog i srednjovjekovnog perioda, tj. grad  Bjelaj ili kako se spominje u starijoj literaturi Bilaj. Zauzima površinu dužine preko 150 m i širine 40 m.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu