Baščaršija

Baščaršija, Sarajevo, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Baščaršija, Sarajevo, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Znamenitosti / Atrakcije
Web :
-
Tel :
+387 33 233 184
Email :
-
Ocjene:

Opis

Stari Grad je najstariji i najznačajniji dio Sarajeva.

U samom srcu Sarajeva nalazi se „Baščaršija“, historijski i kulturni centar grada.
Riječ Baščaršija doslovno znači “glavna čaršija” ili glavno trgovačko mjesto i označava prostor baščaršijskog trga oko sebilja, da bi se kasnije naziv proširio na cijelu današnju Staru sarajevsku čaršiju. Stara sarajevska čaršija je historijski i kulturalni centar grada formiran u XV stoljeću, kada je Isa- beg Ishaković izgradio poslovni dio grada u orijentalnom stilu.
Današnja Baščaršija je dvaputa manja nego što je bila. Uzrok tome su požari i ratovi koji su se dogodili kroz protekla stoljeća na ovim prostorima. Povezana je gustom mrežom ulica i prolaza sa trgovinama i zanatskim radnjama, kao i javnim i sakralnim objektima. Do dolaska austrougarske Monarhije, to je bio najrazvijeniji trgovački, ekonomski, sakralni i administrativni centar Sarajeva. Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija Sarajeva. Ona čini Sarajevo gradom. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je sarajevsku čaršiju nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Na njoj se nalazi nekoliko važnih kulturno historijskih objekata kao što je sebilj, Stara pravoslavna crkva, Kazandžijska ulica, Baščaršijska džamija, Brusa bezistan, Vijećnica, Gazi Husrev-begova džamija, Sahat kula, Gazi Husrev-begova (Kuršumli) medresa, Morića han, Gazi Husrev-begova biblioteka, Gazi Husrev-begov bezistan, Stari jevrejski hram.

Video

-

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu