Vjerski turizam

Bosna a Hercegovina

Opis

Općina Žepče je kraj bogate kulturno-vjerske baštine. Već stoljećima u općini žive pripadnici katoličke, islamske i pravoslavne vjeroispovijesti.

Neki od najpoznatijih vjerskih objekata u općini Žepče su:

-Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije Osova u župi Osova - u kojoj se nalazi spomen soba fra Vjeke Ćurića, podrijeklom iz sela Lupoglav iz općine Žepče, koji je kao misionar u Africi ubijen spašavajući civile tijekom genocida u Rwandi, 1994.godine. U spomen sobi su smještene brojne fotografije i osobni predmeti fra Vjeke Ćurića, gdje se svake godine na godišnjicu njegove smrti okupljaju brojni vjernici.

-Pravoslavna crkva posvećena Rođenju Presvete Bogorodice sagrađena 1894.godine od priloga vjernika iz okolnih sela ove parohije, koji su svoja imanja ulagali u državnu banku da bi kasnije, kada je završena crkva i vraćen dug dobili svoja imanja nazad. Nakon rata 1999. godine postavljen je za paroha zavidovićkog Zoran Živković, koji opslužuje i žepačku parohiju.

-Jevrejsko groblje staro preko 300 godina koje se nalazi u neposrednoj blizini grada, koje tijekom ratova na ovome području nije razrušeno i danas je dosta dobro očuvano.

- Ferhat-pašina džamija, sagrađena 1568.godine, izgradio je Ferhatbeg koga su u Žepču zvali Ferhat paša. Uz ovu džamiju postojali su i mekteb i medresa. Medresa je bila aktivna do Drugog svjetskog rata. Ispred mihrabskog zida smještena su dva sarkofaga. Ne zna se tko su osobe sahranjene na tom mjestu, ali se zna da je jedan od dva sarkofaga, na kojem je natpis “Bog je jedan a Muhammed je vjerovjesnik, godina 1053/1643,” najstariji nišan do sada otkriven u BiH..Ferhat-pašina džamija je u potpunosti obnovljena, 10.09.2006.godine.

- Alibegova džamija, sagrađena početkom 16. stoljeća, sagradio je  Ali-beg u Žepču na mjestu zvanom Trzna. Proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 2009.godine. Trzanska džamija je najljepši spomenik iz vremena Turske i Austro-Ugarske vlasti u BiH. U njenom dvorištu 1864. godine pokopan je posljednji vrandučki kapetan Mahmud-beg, prijatelj Zmaja od Bosne, Husein-kapetana Gradaščevića. Trzanska –Alibegova džamija je u toku obnove. Temelji njenoj rekonstrukciji udareni su 28.06.2008.godine.

Mapa