Prijedor

Prijedor, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Prijedor, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Email :
-
Ocjene:

Opis

Prijedor je grad i opština u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obali rijeke Sane, kojom se Prijedorčani ponose i okružena brežuljcima planine Kozare. Prijedor je treći grad po veličini i broju stanovnika u Republici Srpskoj, kojoj administrativno pripada i sedmi u Bosni i Hercegovini.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Od postojećih vrijednosti kulturne i historijske važnosti nekoliko ih predstavlja okosnicu turističke ponude grada: Muzej Kozare, Spomen kuća porodice Stojanović, Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“, Pozorište Prijedor, Galerija „Gallery '96“, Muzej Nacionalnog parka Kozara, crkve brvnare kao i mnoga kulturno-umjetnička društva. Desetak je građevina koje datiraju iz razdoblja Turske i Austrougarske vladavine koje svjedoče o različitim periodima razvoja grada i njegove okoline: Kapetanov konak, Stari grad, zgrada Muzeja Kozare, kuća Lazara Stojanovića-Čvrke, spomen kuća porodice Stojanović, manastir Klisina, Župa Šurkovac – rimokatolička župa Presvetog srca Isusova.

 

Događaji

Najznačajnije manifestacije u Prijedoru su:

- Dani zime na Kozari

- Planinarski marš „Pozdrav proljeću“

- Međunarodne ulične trke

- Međunarodni festival horova „Zlatna vila“

- ITF Prijedor Open

- Prijedorsko kulturno ljeto

- Petrovdanski padobranski kup

- Etno izložba „Zlatne ruke potkozarja“

- Gastro prezentacija „Veče domaće kuhinje“

- Likovna kolonija „Sreten Stanojević“

- Književni susreti na Kozari

- Dani meda

- Međunarodni biciklistički maraton „MTB Kozarski maraton“

 

Atrakcije

U cilju brendiranja Prijedora kao grada umjetnika, jedinstvenog na Balkanu po broju akademskih umjetnika koji iz njega potiču, realizuje se projekt „Prijedor – grad murala“.

 

Gastro

U gradu Prijedoru se nalaze mnogobrojni ugostiteljski objekti koji u svojoj ponudi imaju jela domaće kuhinje. Od jela karakterističnih za područje Potkozarja izdvajaju se: cicvara, proja, kuruza, kvrguša, uštipci, bosanski lonac, sogan dolma, sarma.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu