Planina Zelengora

Zelengora Govza Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Zelengora Govza Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Planine
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Planina Zelengora je pravi prirodni dragulj. Netaknuta priroda, vazduh, kristalno čista voda, svakom posjetiocu pruža ugodan i nezaboravan boravak. Lijepu, romantičnu, a prije svega zdravu okolinu, ukrašava 9 ledničkih jezera koja se još nazivaju „gorske oči", razmještenih po cirkovima, valovoma i planinskim uvalama na visinama iznad 1.500 m/nv. To su: Orlovačko, Crno, Bijelo, Donje bare, Gornje bare, Borilovačko, Kotlaničko, Štirinsko i Kladopoljsko jezero.
To je ogromna visoravan sa više planinskih grebena. Najviši vrh je Bregoč sa 2.014 m/nv, a najljepši Stog 1.821 m/nv. Obiluje bogatstvom flore i faune, a o tome svjedoči poslednja prašuma u Evropi – Perućica, u kojoj još uvijek ima primjeraka endemske Pančićeve omorike (Picea omorika). Nijedna planina u Bosni i Hercegovini nije tako zelena kao Zelengora. Na brojnim vrhovima sa strmim liticama, gotovo uvijek se može vidjeti krdo divokoza, jata sivih orlova, a na prekrasnim prostranim pašnjacima mogu se vidjeti krda srna. Raznovrsno planinsko bilje čini ovu planinu još posebnijom, među kojima dominiraju: encijan, arnika, čemerika, zvončica, kadulja, pelin, kantarion, te mnoštvo bobičastog voća i rijetkih jestivih gljiva.

Zelengora je dom za mnoge vrste divljači i ihtiofaune te kao takva predstavlja pravi raj za lovce i ribolovce. Pogodna je za planinarenje, šetnje i foto-safari, kampovanje, kupanje. Ona je oaza mira za sve istinske ljubitelje prirode, romantike i netaknute divljine. Zelengora nudi pravi odmor bez savremenih tehnologija, stresa i svakodnevnog užurbanog života.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu