Planina Treskavica

Treskavica, Kalinovik, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Treskavica, Kalinovik, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Planine
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Planina Treskavica je po mnogima planina velikih vrhova. Sa svojih 365 izvora, velikim brojem jezera, predivnim pašnjacima, bogatom florom i faunom predstavlja pravu atrakciju za planinare, turiste i sve ljubitelje prirode.
 Pripada lancu dinarskih planina, a podijeljena je na dvije cjeline: sjeverni dio se naziva Bosanska ili Trnovska, a južni Hercegovačka ili Kalinovačka Treskavica. Njene padine krase velike i guste crnogorične i bjelogorične šume između kojih se prostiru brojni proplanci sa bujnim pašnjacima. Na padinama ove planine dominira Vrijesak (Calluna vulgaris), biljka izrazito ljubičaste boje, koja u toku sušne godine (najkasnije u jesen) pocrni. Smatra se da je početni dio imena Kalinovika, izveden upravo od latinskog naziva ove biljke.

Poseban ukras Treskavice su njenih pet ledničkih jezera, koja se nalaze na oko 1.500 metara nadmorske visine te predstavljaju pravu prirodnu rijetkost i planinsku atrakciju. Od jezera postoje – Veliko, Bijelo, Crno, Platno i Malo, a svako od njih predstavlja poseban ekosistem sa bogatom i raznovrsnom florom i faunom. Vodom je jedna od najbogatijih planina na Balkanu  sa svojih  365 stalnih izvora i četiri rijeke (Bistrica, Željeznica, Ljuta, i Bijela rijeka).

Najveći vrh je Đokin toranj (2.086 m/nv), a čitav planinski lanac ima oko 10 većih vrhova.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu