Šamac

Šamac, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Šamac, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
-
Email :
-
Ocjene:

Opis

Opština Šamac smještena u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine u Bosanskoj Posavini na desnoj strani rijeke Save. Osim Save kroz grad prolazi i rijeka Bosna gdje joj je i ušće. 

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Neki od kulturno-historijskih spomenika koji pričaju priču ovoga grada i odolijevaju zubu vremena su: Crkva rođenja presvete bogorodice u Obudovcu izgrađena 1882. godine, prva rimska poštanska stanica Ad basante, Kulište – arheološki lokalitet na lokaciji Kruškovo Polje, utvrđenje Šamac ( grad Šamac je u doba Austro-Ugarske monarhije bio utvrđenje).
Lijep je ovo gradić a još mnogo ljepši ako se uspije doživivjeti iz prve ruke.

 

Događaji

U opštini Šamac tokom godine održavaju se brojne manifestacije koje imaju za svrhu kako da još više zbliže mještane ovog područja tako i da pokažu putniku namjerniku šta to sve imaju u svojoj ponudi. Neke od značajnijih manifestacija su:


-Sajam meda, zdrave hrane i korparstva
-Međunarodna smotra folklora
-Šamačka kulturna jesen
-Šamačko proljeće
-Svetosavska besjeda
-Vidovdanski sabor

 

 

Atrakcije

Područje Šamca izuzetno je pogodno za lovni turizam pogotovo na sitnu divljać ali i ribolovni. Postoji mogućnost komercijalnog lova na prepelice ukoliko postoji interes za isti. 

 

Gastro

Gastronomska ponuda ovog područja izrazito je bogata – na daleko su poznati po puri, popari, cicvari, salenjacima, pitama ali i kompletnoj seoskoj domaćoj kuhinji.
U prvoj polovini decembra organizuje se šamački Sajam meda na kojem učestvuje više od 30 izlagača iz BiH i Srbije. Ova manifestacija omogućava poljoprivrednicima šamačkog kraja da razmijene iskustva u proizvodnji te da promovišu proizvode ne samo na prostoru lokalne zajednice nego i šire.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu