Zenica

Zenica, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Opis

Zenica, glavni grad i administrativno sjedište Zeničko-dobojskog kantona, nekadašnji je regionalni gigant u proizvodnji čelika. Zenica ja danas moderan grad sa oko 130.000 stanovnika a zauzima površinu od 557,5 km2. Jedan od simbola Zenice je Kamberovića polje, kultivirana oaza zelenila ispred centra grada. Tu se nalaze pješačke staze i mnogobrrojni sportski tereni: od atletskog stadiona do teniskih terena, terena za odbojku i nogomet. Tu je i historijski lokalitet Bilino polje na kome je 8.4.1203.god. održan sastanak na kojem se ban Kulin odrekao bogumilstva. 
Jedna od turističkih atrakcija Zenice je čuvena Čimburijada, tradicionalni narodni uranak pokraj rijeke Bosne, prvog dana proljeća, koja svake godine okuplja sve više posjetilaca.
Generalni BH sajam ZEPS je središnji godišnji privredni događaj u Zenici, koji daje najcjelovitiju sliku proizvodnih, izvoznih i uslužnih mogućnosti zemlje.

Kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Musalla – lokalitet na kojem se stotinama godina obavljala molitva za kišu na otvorenom i bajram-namazi. Na istom lokalitetu se nalazi turbe sa interesantnom historijskom pozadinom, obavijeno legendama te najstarije mezarje (groblje) na zeničkom kraju.

Drvena ćuprija – jedan od najstarijih prijelaza preko rijeke Bosne, datira iz rimskih vremena. Danas je ovaj most armirano-betonski, ali je zadržao staro ime. U blizini se nalaze potporni stubovi originalne Drvene ćuprije, a kroz jedan od njih se može posjetiti i ada Jagnjišće, lokalitet na kojoj se organizovala tradicionalna Čimburijada, proslava dolaska proljeća, 21. marta u zoru, događaj specifičan za Zenicu.

Sejmenska džamija – džamija sa najstarijom kamenom munarom u Bosni i Hercegovini, sagrađena 1506. godine, u čijem dvorištu se nalazi kamen „binjektaš“, sa kojeg je sultan Mehmed II El-Fatih uzjahao svog konja nakon osvajanja Vranduka.

Kameni spavač – spomen-obilježje civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

Stara čaršija – Centar grada u čijem sklopu se nalaze Hadži Mazića kuća, Čaršijska džamija i medresa Fevzija, kao i veliki broj zanatsko-ugostiteljskih objekata.

Muzej grada Zenice – institucija sa bogatom zbirkom eksponata iz zeničkog kraja, od prahistorije do modernog doba, nezaobilazna destinaciaj gostiju grada Zenice.

Gradska sinagoga – poslije sarajevske, najljepša u Bosni i Hercegovini, simbol bistvovanja Jevreja u Zenici, koji su doživjeli masovni egzodus u Drugom svjetskom ratu. Danas je pripojena Muzeju grada Zenice i pod zaštitom države.

Zgrada Bosanskog narodnog pozorišta – projekt akademika prof. Jahiela Fincija, dipl. ing. arh. i prof. Zlatka Ugljena, dipl. ing. arh. koji su 1979. godine dobili prestižne nagrade, koje je dodjeljivao list „Borba" i to: godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Bosni i Hercegovini i godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SFRJ.

Općtina Zenica  obiluje prirodnim ljepotama koje nikog neće ostaviti ravnodušnim, a u svim godišnjim dobima mame izletnike da se upute poznatim putevima i provedu odmor  na izletištima (Smetovi, Bistričak, Kiseljak, Doli, Kamenica, Ravne...) u blizini gradova.

Skijašima za vrijeme zime stoje na raspolaganju idealni ski-tereni (Ponijeri, Smetovi).

Događaji

Kulturni:

 • Izbor sportiste godine ZDK (januar – februar)
 • Čimburijada (21.03.)
 • Zeničko – proljeće (20.03. – 20.04.)
 • OPPEN – sajam organskih proizvoda (novembar)
 • Dani BH drame (maj)
 • Festival folklora (juni)
 • Ljeto u zeničkoj dolini (juli)
 • Veče sevdaha (juli mjesec)
 • Međunarodni privredni sajam ZEPS (oktobar)
 • Tradicionalni novogodišnji koncert simfonijskog orkestra Zenice (decembar)

 

Sportski:

 • Rafting takmičenje u sklopu Čimburijade - mart
 • Međunarodni karate turnir (april)
 • ZENICA – OPEN (maj) – teniski turnir za uzrast do 16 godina
 • Atletski miting - juni
 • Turnir u vaterpolu – juni
 • Motorijada – juli
 • Streetball – turnir u uličnoj košarci „Zenica open“ (august)

Kengur kup – međunarodni turnir u košarci (august)

Atrakcije

Trening centar u Zenici u kojem se reprezentacija Bosne i Hercegovine priprema za značajne utakmice (evropska i svjetska takmičenja)
Stadion Bilino polje na kojem su se posljednjih godina održale brojne, značajne utakmice naše reprezentacije

 • Označene staze za šetnju, trčanje i biciklizam postoje na Smetovima, Pepelarima i Liscu

Gastro

U našim restoranima nude se jela domaćih kuhinja kao i internacionalna jela.

Mapa