Doboj

Doboj, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Doboj, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Web :
-
Tel :
+387
Ocjene:

Opis

Doboj je grad i istoimena opština na sjeveru Bosne i Hercegovine, na desnoj obali rijeke Bosne. Doboj je najznačajniji saobraćajni čvor drumskog i željezničkog saobraćaja pa se da zaključiti da je saobraćajna povezanost veoma dobra.
Primarna turistička vrijednost je kulturno-historijsko naslijeđe ali je veoma bitan segment i ruralnog turizma sa prirodnim ljepotama kao glavnim faktorom.

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

Dobojska Tvrđava je zaštićeni spomenik 1. kategorije, a u gradu postoje i spomen obilježja: Park narodnih heroja i Spomenik žrtvama dobojskog logora.
Osim toga tu su još istorijske građevine kao što su Sokolski dom, Regionalni arhiv, Narodna biblioteka, Centar za kulturu i obrazovanje. Zastupljeni su i vjerski objekti i ovo je jedan od onih bosanskih gradova gdje na malom prostoru možete naći i džamiju, katoličku i pravoslavnu crkvu i sinagogu.
Centar grada krasi lokomotiva Ćiro, brojni trgovački centri te bazenski kompleks Džungla.

 

Događaji

Doboj obiluje brojnim sportskim, kulturnim, privrednim i zabavnim manifestacijama, koje su uglavnom tradicionalnog karaktera i bilježe veliku posjećenost-
Međunarodni rukometni TV turnir šampiona ušao je u međunarodne kalendare svih rukometnih federacija svijeta i postao jedna od najatraktivnijih manifestacija ove vrste koji traje pet decenija. Svake godine krajem avgusta mjeseca, Doboj prima u goste elitu rukometnog sporta, najpoznatija klupska imena evropske i nacionalne scene.
Teatar fest je pozorišni festival čiji je organizator Centar za kulturu i obrazovanje Doboj , a održava se gotovo dvije decenije.Festival traje pet dana sa bogatim repertoarom predstava čiji izvođači dolaze iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Vučji dani na Ozrenu svake godine u februaru okupe na stotine lovaca koji istodobno uživaju u turističkoj ponudi ovog kraja i lovačkoj hajci na vuka.
Bitno je spomenuti i Đurđevanske trke, Dan čaja na Ozrenu, Dobojski likovni salon, Međunarodnu smotru folklora i niz drugih koje obilježavaju Doboj.

 

Atrakcije

Za ljubitelje prirode interesantni su Sportsko rekreativni centri Preslica i Goransko jezero te impozantni planinski vrhovi Gostilj i Ostravica.
Na području planine Ozren su definisane i markirane staze za planinarenje – pješačenje i brdski biciklizam različitih dužina i težina savladavanja.

 

Gastro

Tradicionalna kuhinja dobojskog regiona je veoma ukusna i vrhunski pikantna pa zadovoljava sva čula, neodoljivo pojačavajući apetit. Meso, posebno roštilj i razne vrste pečenja, začini i svježe povrće se koriste u velikim količinama. Često je to kombinacija mesa i povrća, gdje se kao najomiljenija jela izdvajaju sarma, džuveč, musaka od krompira, paprike punjene mesom i pasulj , uz turšiju, kiseli kupus i ajvar.
Tu su i narodna jela od tijesta pripremljenog od pšeničnog i kukuruznog brašna mljevenog u vodenici, kao što su projara, cicvara, pogača, uštipci i naravno, pita na „sto“ načina: sirnica, krompiruša, bundevara, zeljanica, burek, a zatim slatka pita od jabuka, trešanja, višanja.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu