Banja Luka

Banja Luka, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Info

Lokacija
Banja Luka, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
Kategorija:
Gradovi
Email :
tobl@teol.net
Ocjene:

Opis

Banjaluka je oduvijek bila „rajska dolina“ sa mnogo zelenila, vode i voća o čemu svjedoče mnogi putopisci koji su posjetili Banjaluku. Banja Luka je i danas poznata po velikom broju zelenih površina zbog čega je nazivaju grad zelenila.

 

Kulturno-istorijsko naslijeđe, prirodne ljepote

U gradu i njegovoj bližoj okolini se nalaze tri banje (Srpske toplice, Slatina i Laktaši) sa izvorima termomineralne vode, čija su se ljekovita svojstva koristila još u antičkom periodu. Posebno važan prirodni resurs je rijeka Vrbas koji predstavlja glavni vodotok Banjaluke. Vrbas je sa svojom modro-zelenom bojom i pejzažima, koje stvara na svom putu od Zec planine do rijeke Save, jedna od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini. Probivši svoj put kroz stijene, od Jajca do Banjaluke, Vrbas je stvorio fantastičan kanjon u kojem se nalazi niz prirodnih rijetkosti. Brzaci, slapovi, bukovi, plaže, okolne stijene te bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta čine ovaj predio posebnim. Banja Luka kao kulturni centar Republike Srpske vam nudi mogućnost posjete kulturnim ustanovama kao što su Muzej savremene umjetnosti RS, Muzej RS, Kulturni centar Banski dvor, Narodno pozorište RS, Galerije i dr.

 

Događaji

Najznačajnije manifestacije na području grada su: Svetosavska akademija, Kozarske poklade, Zimsko prelo, Dani Vlade Miloševića, Dan grada, Festival tamburaških orkestara, Đurđevdanski festival, Noć muzeja, Međunarodni festival kratkog filma – Kratkofil, Banjalučki ljetni festival, Međunarodni festival folklora – Dukat fest, Teatar fest „Petar Kočić“, Banjalučki dani piva, Beer fest, Demofest, Kozarski etno, Vezeni most, Ljeto na Vrbasu, Kočićev zbor, Banjalučki horski susreti, Međunarodni festival dječijih pozorišta, Međunarodni festival animiranog filma, Mali kompozitor, doček međunarodne i pravoslavne Nove godine.

 

Gastro

Neka od karakterističnih tradicionalnih jela su ljevuša, pite, uštipci, mliječni proizvodi (sirevi i kajmak), pečenja teleća i janjeća, cicvara, pura, kukuruza, kljukuša, omač, domaća pogača, jela ispod sača, bosanski lonac, sarma, podvarak, pasulj... Jela koja su karakteristična samo za Banja Luku i koja predstavljaju gastro brendove su banjalučki ćevap i sir Trapist. Kao poseban proizod gastro kulture ističe se i banjalučko Nektar pivo.

Mapa

Ocjene

Ukupna ocjena
Hvala, molimo Vas opišite Vašu ocenu

Kontaktirajte operatora


Preporuka